Să ai un animal în viaţa ta este amuzant, relaxant şi, mai mult decat atât, foarte sănătos. Cei care au în casă pisici sau căţei au un risc mai mic de a face depresii şi boli de inimă. Te simţi mai puţin stresată şi, parcă, un pic mai veselă, după ce te joci 15 minute cu un căţel, mângăi o pisică sau priveşti un acvariu cu peşti. În acest timp, în corpul tău chiar au loc schimbări prin care se explică de ce te simţi mai bine. Scade nivelul cortizonului, hormonul stresului, şi creşte producţia de serotonină, care îţi dă starea de bine.
Poate că aşa se explică de ce stăpânii de animale au mai puţine probleme cu tensiunea arterială. Într-un studiu s-a demonstrat că persoanele care în au casă un animal îşi ţin mai uşor tensiunea sub control şi fac faţă mai bine stresului. Şi colesterolul e mai mic la stăpânii de animale, probabil şi datorită stilului de viaţă mai sănătos.
Toate acestea reprezintă o protecţie pentru inimă. De altfel, un studiu a arătat că cei care au acasă o pisică îşi reduc cu 40% şansele de a suferi un infarct de miocard.
De asemenea, cine are o pisică îşi reduce şansele unui atac vascular cerebral. Se pare că pisicile te ajută să te calmezi mai mult decât alte animale sau poate că cei care aleg să-şi ia o pisică au o fire mai liniştită. Cert este că ei sunt supuşi stresului mai puţin decât ceilalţi.
O altă cercetare a demonstrat că cei care au câini îşi măresc şansele de a supravieţui unui eventual atatc de cord. Deci, în general, proprietarii de animale au o inimă mai sănătoasă.
La fel se întâmplă şi cu psihicul. De mult timp, psihologii obişnuiesc să „prescrie” câte un animal de companie celor care se luptă cu depresia. Mângâiatul unei pisici sau al unui câine te calmează, te relaxează. Plus că animalul este un prieten de nădejde care nu te va părăsi şi nu te va dezamagi niciodată.
În unele momente pisica sau căţelul îţi acaparează toată atenţia, aşa încât începi să uiţi de grijile şi problemele tale.
Unde mai pui că un căţel este oricând un subiect de conversaţie, deci un motiv în plus pentru a socializa. Stăpânii de câini ştiu cât de uşor este să intri în vorbă cu cineva pe stradă, în parc sau la petshop.
Şi pentru că îngrijirea unui căţel necesită şi plimbări lungi de câteva ori pe săptămână, stăpânii de căţei au o formă fizică mai bună. De fapt, este de ajuns dacă îl scoţi la plimbare câte 30 de minute pe zi. Dacă mai adăugam şi plimbările mai lungi din weekend sau joaca în parc deja se poate spune că faci sport destul de mult.
Dar efectele vieţii alături de un animal se văd, foarte concret, şi la nivel fizic. Copiii care cresc alături de un animal au şanse mai puţine să dezvolte o alergie. Microbii la care sunt ei expuşi îi ajută să-şi construiască un sistem imunitar puternic şi rezistent. Bolile autoimune şi asmul îi vor ocoli cu siguranţă.
Pentru că a venit vorba despre copii, cei care suferă de ADHD au nevoie de un animal căci, jucându-se cu el, îşi pot consuma energia în exces.