De ce îţi amorţesc mâinile şi picioarele

.

Stai cinci minute într-o poziţie incomodă şi când vrei să te mişti, îţi dai seama că nu-ţi simţi piciorul sau mâna. Iar în câteva secunde încep furnicăturile. Află de ce ţi se întâmplă asta.

Nervii sunt „presaţi”

Amorţeala şi furnicăturile apar după ce locul cu pricina a fost „presat”, de pildă când te sprijini pe un braţ timp de cateva minute. În acest timp, căile nervoase ce merg de la braţ la creier sunt supuse unei presiuni care intervine în buna lor funcţionare.

În acelasi timp, circulaţia sanguină către locul respectiv este parţial întreruptă, ceea ce înrăutăţeşte lucrurile.

Amorţeala îţi salvează mâinile şi picioarele

Ca urmare schimbul de informaţii de la creier la braţ şi invers este perturbat. Asta înseamnă că nici creierul nu mai poate controla braţul aşa cum ar trebui, şi nici senzaţiile pe care braţul le transmite către creier nu mai sunt corecte. Unele celulele nervoase nu transmit niciun fel de informaţii, pe când altele transmit impulsuri greşite.

Chiar dacă senzaţia rezultată nu este plăcută, ea are un scop precis, acela de a-ţi spune că trebuie să schimbi poziţia.  Să te sprijini pe un braţ timp de cinci minute nu reprezintă un pericol, dar dacă nu ar exista amorţeala ai putea rămâne aşa mult şi bine, iar circulatia deficitară ţi-ar afecta permanent celulele nervoase.

Dacă ţi-ai ascultat corpul şi ai schimbat poziţia, lucrurile revin la normal în scurt timp, fiindcă impulsurile nervoase reîncep să circule corect.

Dar până să-şi revină complet, nervii trec printr-o perioadă de refacere, timp în care furnicăturile devin mai grave. Ajunge să-ţi atingi cu un deget membrul amorţit şi simţi cum de la acel loc pleacă valuri de furnicături.

Foto: Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton