Imposibil de diagnosticat în stadiile iniţiale şi fără un tratament care să îi pună capăt,Alzheimerul este o afecţiune des întălnită la persoanele în vârstă.
Alzheimerul este o boală degenerativă care afectează zone ale creierului ce controlează capacitatea de judecată,inteligenţa, memoria, comportamentul şi limbajul, fiind forma cea mai întâlnită de declin mental la persoanele în vârstă. Aceasta este frecventă în jurul vârstei de 65 de ani, însă primele simptome pot să apara chiar şi cu 10 ani mai devreme.
Alzheimer înseamna mai mult decât pierderea memoriei care constituie primul semn îngrijorător al apariţiei maladiei, semn care poate fi observant şi de către bolnav.
Cauze
Cauzele care provoacă această boală rămân oarecum necunoscute,însă este posibil să existe mai multe.Oricum anumite deteriorări din câteva zone ale creierului sunt legate de pierderea neurotransmiţătorilor(mesagerii chimici ai neuronilor)mai ales a acetilcolinei care fac neuronii să funcţioneze normal.Din nou, cauza acestor modificări rămăne un mister.
Se cunosc însă câţiva factori de risc care favorizează apariţia:
Ereditaritatea, in special dacă boala s-a dezvoltat la rudele de gradul 1 şi a aparut la mai mulţi membri Diabetul Sindromul Down Lovituri în regiunea cefalică urmate eventual de pierderea cunoştinţei pot reprezenta un risc pe termen lung Nivelul scăzut de homocisteină în sânge.Homocisteina este un aminoacid care se află în cantităţi mici în sânge, iar valorile ridicate însoţesc bolile cardiace şi sunt cauzate de nivelul scăzut al vitaminei B12 şi acidului folic
Greutate în orientare Evitarea situaţiilor noi şi nefamiliare Incapacitatea de a memora lucruri noi şi pierderea memoriei de scurtă durată Tulburări de judecată şi luarea unor decizii greşite Depresie,iritabilitate,nelinişte
Stadiul intermediar este caracterizat prin:
Vorbire rară Dificultăţi în recunoasterea familiei şi a prietenilor Problem de citire şi scriere Ostilitate şi necooperare Deziluzii şi paranoia Necesită îngrijire permanentă
In stadiul final sau tardiv bolnavii:
Nu mai pot comunica Sunt extrem de confuzi şi suferă de insomnii Au probleme în menţinerea echilibrului Nu-şi amintesc cum să facă lucruri simple ca mersul la baie,spălatul sau îmbracatul Nu mai au control asupra vezicii urinare
Tratament alzheimerul
Nu exista un tratament care să vindece această boală însă există mai multe metode prin care se poate conserva calitatea vietii pacientului.
In faza iniţială se administrează inhibitori de colonesterază sau memantin, asociate sau separat. Acestea pot îmbunătăţi memoria şi gândirea, însă nu vor incetini evoluţia bolii.Tratamentul cu inhibitori se continuă până când devine ineficient în sensul că anumiţi pacienţi ajung să nu mai tolereze efectele adverse ale medicamentelor.
Ultimele studii au demonstrat că vitamina E, care este antioxidant, ajută la protecţia nervilor împotriva deteriorării şi poate întârzia pierderea anumitor abilităţi,însă nu îmbunătăţeşte memoria.
În categoria tratamentelor alternative se inscriu:
Tratamentul cu ginkgo-biloba Terapia prin lumină, în care pacientul este expus timp de căteva ore la lumină naturală sau artificială Exerciţiile fizice care ajută la diminuarea stării de agitaţie
Îngrijirea bolnavilor de Alzheimer se face în general la domiciliu de către famillile acestora, cel puţin în stadiile incipiente, însă in fazele tardive aceasta devine din ce în ce mai dificil de îndeplinit iar internarea într-o instituţie specializată poate fi cea mai buna soluţie chiar daca este o decizie greu de luat.
Un bolnav de Alzheimer trăieşte in medie 8-10 ani de la apariţia primelor simptome ale bolii.