Aluniţele, drăgălașe sau ucigașe?

.

O aluniță bine plasată îi oferă „posesoarei” un aer senzual. Numai că, în ultimii ani, acest simbol al frumuseții s-a transformat și, în unele cazuri, poate fi considerat un inamic de temut.
Au fost vremuri în care chipul unei doamne nu era suficient de frumos și de expresiv dacă nu avea o aluniță. Chiar și acum senzualitatea se poate traduce prin punctișorul închis la culoare, discret plasat, dar vizibil, deasupra buzei. Așa se face că, în timp, s-a dezvoltat o adevărată știință de descifrare a tainelor ascunse în spatele dimensiunii, culorii, formei și poziționării alunițelor de pe trup. Pe de altă parte, dermatologii sunt singurii specialiști care îți pot „ghici” sănătatea în… alunițe. Căci, azi, avem de-a face cu alunițe – „mutant”, care nu țin cont de vârstă, sex, religie sau situație materială și ucid cu sânge rece. Poartă numele de melanom malign (MM) și le iau viața celor pe care îi atacă în maximum 5 ani de la apariție. Totuși, există o veste bună: cancerul de piele se vindecă, dacă este depistat în fază incipientă!

►Cancerul de piele se vindecă

Da, foarte adevărat, dar numai dacă e depistat la timp! Iar pentru asta, vizitele periodice la dermatolog sunt cruciale. Conf. Dr. Cătălin Popescu ne convinge: „Melanomul este un cancer pe care îl vezi zi de zi, dar trebuie să știi să-l și recunoști. Noi, dermatologii, suntem educați să identificăm semnele de alarmă precoce. De aceea îi sfătuim pe pacienții cu alunițe să consulte regulat un dermatolog.” Toate persoanele cu mai mult de 50 de alunițe sunt vulnerabile. „Dacă aveți o aluniță suspectă (asimetrică, culoare neomogenă, diametru mai mare de 6 mm, care își schimbă aspectul în timp) consultați de urgență un medic dermatolog”, spune dr. Victor Georgescu, de la Centrul Medical Bioderm. „Singura șansă de vindecare este diagnosticarea în timp util și excizarea leziunii periculoase”, spune dr. Mihaela Leventer, președintele Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală.
Dermatologii susțin la unison că expunerea la soare trebuie făcută cu cap, fără a se depăși ora 10.00 și numai după ora 16.00, cu protecție adecvată. Atenție la copii! Orice arsură solară în copilărie crește riscul apariției melanomului la maturitate. Din fericire, există și la noi tehnologia microchirurgicală Mohs, tehnică ce a salvat peste 300 de vieți, de când funcționează în România. „Rata de vindecare de 99%, faptul că operația se face într-o singură zi și pacientul știe dacă au fost înlăturate toate celulele afectate fac din microchirurgia Mohs o tehnică ce ar trebui aplicată la scară largă”, spune dr. Mihaela Leventer.

►RAZELE NU MÂNGÂIE, ARD!

Odinioară, pielea albă era emblema nobilimii. Doar plebea avea pielea arsă de soare. Însă, ani mai târziu, un alt simbol, de data aceasta al modei, Coco Channel, a promovat pentru prima dată frumusețea pielii bronzate. De atunci, tot mai multe trupuri au primit mângâierea razelor fierbinți. Iar până la obsesia bronzului intens nu a fost decât un pas. În 1978, a apărut solarul. Odată cu el, campaniile împotriva cancerului de piele cauzat de expunerea la lumină. Căci, fără protecție adecvată,  ultravioletele sunt nocive. Specialiștii echivalează expunerea la solar cu cea la plutoniu sau la droguri. Iar cei care se bronzează astfel au un risc cu 75% mai ridicat de a face cancer de piele. Și, odată diagnosticat cu melanom malign, care este depistat foarte târziu, în cele mai multe cazuri, rata de supraviețuire este de maximum 15%.
Foto: Thinkstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale