Atunci când ai o aluniță suspectă, nu trebuie să tragi de timp – o consultați dermatologică îți poate salva viața.
Specialiștii dermato-venerologi și oncologi trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că în România, mulți oameni se prezintă la medic cu tumori cutanate când acestea se află în stadiu avansat. Diagnosticarea melanomului la timp poate să salvezi vieți însă, după cum arată specialiștii în sănătate care au vorbit la webinarul Share Experience.
Melanomul este o formă de cancer de piele. Deși reprezintă mai puțin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este responsabil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul cutanat. Dr. Mara Mihai, medic primar dermato-venerologie, a explicat că în multe cazuri, oamenii nu realizează uneori cât de gravă este o leziune, motiv pentru care diagnosticarea se face târziu.
Persoanele care sunt predispuse la melanom sunt cele care prezintă următorii factori de risc: culoarea pielii (pielea deschisă la culoare e predispusă arsurilor solare și prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom), un număr de peste 50 de alunițe pe corp sau acele alunițe cu caractere atipice, asimetrice sau colorate neomogen.
Totodată, contează și istoricul de familie, mai exact dacă o rudă de sânge a avut cancer de piele. „Aceștia sunt factori pe care nu putem să-i influențăm, dar putem sa modificăm un factor care crește foarte mult riscul de melanom: expunerea la radiațiile ultraviolete și aici vorbim și de solar, dar și de expunerea la soare”, a spus dr. Mara Mihai. „Expunerea intermitentă la soare este cea mai riscantă și crește riscul de melanom: de exemplu o vacanță la mare, după ce o bună perioadă de timp am lucrat de acasă sau de la birou și nu ne-am expus la soare. Nu se interzice expunerea la soare, ci aceasta trebuie să fie făcută în condiții de siguranță: folosim cremele de fotoprotecție (UVB și UVA), îmbrăcămintea care să acopere pielea, căutăm umbra ajutându-ne de pălării și umbrele, dar suntem atenți și la protecția ochilor”.
ai o leziune, iar dacă trasezi axele longitudinal și transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice;
marginile neregulate sunt un semnal de alarmă;
mai mult de două culori într-o leziune pot să fie un semnal de alarmă;
diametrul leziunii este mai mare de 5 mm;
dacă alunița s-a schimbat în culoare, dimensiune și a devenit asimetrică.
Diagnosticul corect se poate face cu ajutorul dermascopiei. După ce medicul dermatolog constată că leziunea este suspectă, următorul pas este realizarea unei biopsii și, în urma unor investigații suplimentare se va face stadializarea tumorii, intervenția chirurgicală și urmarea unui tratament recomandat de specialist. Pentru că riscul de a dezvolta un alt cancer de piele în următorii doi ani este unul foarte ridicat, pacientul trebuie să efectueze cu regularitate controalele de rutină.
Medicul oncolog dr. Raluca Pătru a atras atenția că în situațiile în care pacientul ajunge la oncolog, șansele de tratare a cancerului sunt mai reduse, pentru că înseamnă că tumorile au fost depistate într-un stadiu avansat.
„În aceste situații, rolul esențial în managementul pacientului îl are oncologul”, a spus dr. Raluca Pătru. „Cu cât avem o implicare mai mare a ganglionilor sau prezența de metastaze la distanță cu atât boala este într-un stadiu mai avansat. Supraviețuirea pacientului este mai scurtă, iar pentru stadiile 4 cu metastaze multiple supravițuirile la 5 ani scad sub 20%”.