Tot auzim că pâinea albă nu este sănătoasă, că făina albă este prea procesată şi că ne cauzează probleme de sănătate din cele mai diverse. Iată câteva alternative sănătoase la pâinea albă, indiferent dacă îţi place să faci pâine în casă, sau vrei să o cumperi gata făcută. Pâine din făină integralăPâinea din făină integrală este o alternativă sănătoasă la pâinea albă. Nu numai că are mai mulţi nutrienţi, dar are şi o textură mai plăcută şi un gust mai bogat. Dacă vrei să reduci numărul de calorii din pâine, înlocuieşte jumătate din cantitatea de făină albă cu făină integrală atunci când faci pâine în casă. Pe piaţă există tot felul de premixuri de făinăintegrală, astfel că poţi să încerci mai multe şi să vezi care este preferata ta.Pâine din făină de ovăzFăina de ovăz face ca pâinea să aibă un gust foarte rustic, care îţi aduce aminte de pâinea de la ţară, de la bunici, pe care o mâncai cu lapte proaspăt muls de la vacă. Textura pâinii cu făină de ovăz este mai pufoasă şi mai elastică. Înlocuieşte doar un sfert din făina albă pentru o pâine cu făină de ovăz şi vei obţine rezultate optime. Făina de ovăz adaugă dulceaţă, proteine şi mult mai puţine calorii pâinii făcute în casă.Pâine cu făină de quinoaDacă vrei să ai parte de mai mulţi nutrienţi şi mai puţine calorii în pâinea ta de zi cu zi, adaugă făină de quinoa. Conţine multe proteine, care te ajută să câştigi masă musculară şi să pierzi din grăsime. Quinoa este făina cu cele mai multe proteine din toate tipurile de făină folosite pentr pâine. Se digeră uşor şi este foarte hrănitoare, iar dacă o faci în casă, poţi înlocui doar un sfert din cantitatea de făină albă pentru o pâine. Pâinea cu făină de orezFăina de orez este foarte uşoară şi plină de proteine şi fibre. Trebuie doar să ai grijă să nu înlocuieşti mai mult de un sfert din făina albă, pentru că pâinea va ieşi sfărâmicioasă. Făina de orez este şi mult mai bună pentru digestie, deoarece se descompune mai uşor în nutrienţi. Nu schimbă deloc gustul pâinii şi asta poate fi un avantaj pentru fanii mirosului de pâine albă proaspătă.Făină de grâu speltaFăina de grâu spelta are un gust specific şi este o alternativă cu foarte puţine calorii pentru pâinea albă. Are multe fibre şi proteine şi celebrul gust de nucă, foarte plăcut pentru unii. În plus, poate înlocui integral făina albă la prepararea unei pâini, fără pierdere de gluten sau textură. Grâul spelta este şi mult mai uşor de digerat, ceea ce o face ideală pentru toate grupele de vârstă.Sursa foto vânzătoare pâine brutarie: Shutterstock