Alimentul care poate afecta sănătatea creierului. Românii îl consumă des

.

Atunci când vine vorba de mâncare, oamenii obișnuiesc să se gândească mai întâi la gust și abia apoi la cât este de sănătoasă pentru organism. Așa se face că românii consumă des un aliment care, potrivit medicului neurochirurg prof. Vlad Ciurea, afectează sănătatea creierului pe termen lung.

Este vorba despre celebrii mici, ce se regăsesc mai mereu pe grătare de sărbători sau în timpul reuniunilor în aer liber.

Micul, alimentul care afectează sănătatea creierului

Cum vine 1 mai, cum se încing grătarele în întreaga țară, iar de pe acestea nu lipsesc suculenții mici, pe care românii îi combină cu muștar și pâine proaspătă. Puțini sunt oamenii care pot rezista mirosului și gustului acestora, dar nu mulți știu că una dintre mâncărurile tradiționale ale românilor este dăunătoare pentru creier.

„De la alimentație provin toate lucrurile bune de care are nevoie întreg organismul și de la alimentație pornesc și toate lucrurile rele. Există o mulțime de alimente care plac creierului. Creierul se bucură de aceste alimente”, a explicat dr Vlad Ciurea la un post de televiziune, citat de Click.

Potrivit medicului, există o diferență între alimentele care plac stomacului și cele ce sunt benefice pentru creier. Deși micii pot părea atrăgători pentru simțurile omului, compoziția lor poate fi dăunătoare pentru celulele nervoase. Așadar, consumul frecvent al acestora poate afecta sănătatea creierului.

Citește și: Mihaela Bilic, trucuri pentru a scăpa de constipație: „Nu abuzați de laxative, dispare de la sine!”

Citește și: Cori Grămescu dezvăluie dezavantajele dietelor Rina, Mediteraneană și Dukan: „Te lasă cu o poftă de mâncare greu de controlat”/ Exclusiv

De asemenea, medicul neurochirurg spune că este important să ne educăm și modelăm gusturile alimentare pentru a putea duce o viață cât mai sănătoasă.

Dr Vlad Ciurea a precizat că românii ar trebui să nu cedeze imediat tentațiilor, ci să exploreze opțiunile mai sănătoase pentru a-și păstra sănătatea mintală și fizică.

Medicul recomandă ca micii să fie consumați de maxim două – trei ori pe an.

Mihaela Bilic recomandă evitarea consumului de mici

De asemenea, medicul nutriționist recomandă evitarea consumului de mici din cauza amestecului de proteine, glucide și grăsimi deloc echilibrat. Mai mult, aceasta spune că în carnea tocată din care se prepară deliciosul aliment este pus un sos brun, deloc sănătos.

„Unde e problema? În primul rând la nivel de percepție: tu crezi că ai mâncat o bucată de carne, când de fapt e vorba de un amestec de proteine, glucide și grăsimi deloc echilibrat. Sosul e o capcană pentru cei care vor să țină dietă proteică, dieta Keto sau vor să evite zahărul și glutenul. În sos ai zahăr și amidon modificat, plus o serie de grăsimi vegetale mai puțin sănătoase”, a explicat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ce este botulismul și cât de periculoasă este boala

Citește și: Pericolul ascuns în coaja de banană. Ce trebuie să faci înainte să mănânci fructul. Ai procedat greșit până acum?

Aceasta a precizat că gustul delicios al micilor este dat de arome artificiale și sare.

„Și gustul îți este păcălit, carnea va fi delicioasă din cauza aromelor artificiale plus sare din belșug. Iar cei mai păcătoși sunt emulgatorii care mențin consistența onctuoasă și care e demonstrat că afectează permeabilitatea intestinului și produc inflamație. Când vine vorba de carne, tot ce este tocat, mărunțit și transformat într-o pastă poate ascunde ingrediente nedorite”, a mai spus medicul nutriționist.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare noiembrie 13, 2023 5:22 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale