Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a eliminat două alimente din dieta sa zilnică din cauza efectelor pe care acestea le au asupra activității cerebrale. Aceste două alimente sunt nelipsite din bucătăriile românilor, în ciuda efectelor lor dăunătoare. Specialistul recomandă consumarea acestor alimente în cantități mici.
Un aliment pe care românii îl consumă zilnic ne seacă de energie
Există șase nutrienți de bază care sunt necesari pentru a ne susține sănătatea. Aceștia sunt proteinele, carbohidrații, grăsimile, vitaminele, mineralele și apa. Două alimente din categoria carbohidraților, însă, prezintă pericole pentru activitatea cerebrală, dacă sunt consumate în exces. Este vorba despre pâine și cartofi.
Sigur că niciun aliment în exces nu este benefic pentru organism. În cazul românilor însă, pâinea și cartofii sunt două alimente nelipsite de pe masă. Mai mult decât atât, acestea sunt consumate deseori în exces, provocând oboseală.
Medicul Vlad Ciurea: „Moleșește activitatea cerebrală.”
Medicul Vlad Ciurea atrage atenția că acest tipar alimentar poate avea consecințe nefaste asupra sănătății. De curând, medicul neurochirurg a explicat că pâinea, deși hrănitoare în cantități mici, devine un inamic al energiei și al activității cerebrale atunci când este consumată frecvent și în cantități mari. De asemenea, acesta a punctat că pâinea poate chiar neutraliza efectul cafelei și poate încetini funcțiile creierului.
„Pâinea, în cantitate mică, este bună. Dar pâinea moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar astea sunt adevărurile. (…) Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Gust, dar nu mănânc cartofi prăjiți. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează activitatea cerebrală”, a spus medicul Vlad Ciurea, potrivit Antena 3.
Pâinea nu este singurul aliment dăunător pe care românii îl consumă în exces. Produsele procesate și cele cu un conținut ridicat de zahăr se află la rândul lor pe această listă. Așadar nu uitați că măsura este cheia unei vieți sănătoase și energice. Specialiștii recomandă, în măsura în care acest lucru este posibil, să renunțăm la produsele alimentare dăunătoare pentru organism.
O masă ideală include jumătate de farfurie de legume (care conțin fibre, vitamine și minerale), un sfert de farfurie de carbohidrați și un sfert de farfurie de proteine. Nu uitați că inclusiv alimentele în sine sănătoase, cum ar fi fructele, dăunează în cantități exagerate.