Alimentele crude te ajută să slăbeşti

.

Potrivit unui om de ştiinţă american, epidemia mondială de obezitate nu se datorează nici sedentarismului, nici consumului excesiv de mâncare ci, mai degrabă…
… alimentelor produse industrial, care sunt mai uşor de digerat.

Gătitul ne-a ajutat să evoluăm

Richard Wrangham, care este antropolog la universitatea Harvard, a studiat alimentaţia preistorică şi a ajuns la concluzia că gătirea mâncărurilor a permis o alimentare mai bună a creierului uman, mărind cantitatea de hrană ce poate fi transformată în energie.

Aşa s-ar expplica, după el, evoluţia omului.

Cine consumă carne crudă, de exemplu, „înghite” mai puţine calorii. În schimb, cine mănâncă o friptură bine gătita absoarbe mai multe calorii.

Pe scurt, prin gătit transformăm mâncarea în ceva ce corpul poate digera mai uşor şi mai eficient. Asta a fost bine pentru o perioadă, căci ne-a permis să evoluăm, dar, cu timpul gătitul s-a transformat dintr-o tehnologie avantajoasă, într-o tehnologie fără de care nu mai putem trăi. Şi problema nu ar fi gătitul în casa ci, mai degrabă, procesarea industrială a alimentelor din care rezultă mâncare ce se digeră foarte uşor şi din care se absorb foarte multe calorii.

De aceea atât de mulţi oameni sunt obezi sau supraponderali. Concluzia e simplă: dacă vrei să slăbeşti, preferă alimentele crude, naturale în locul celor gătite sau produse industrial.

Dieta pe bază de alimente crude

De altfel, dieta alimentelor crude există deja de mult timp. Numai că ea se bazează pe o altă idee: tot ce este gătit la peste 47 de grade Celsius îşi pierde enzimele naturale, valoarea nutriţională şi „forţa vitală”.

Bineînţeles că nu toate alimentele pot fi mâncate crude, dar este ideal ca măcar 75% din alimentaţie să fie formată din crudităţi. Un asemenea mod de a te hrăni ar trebui să-ţi aducă multe beneficii: o energie sporită, o piele mai frumoasă, o digestie mai bună, o slăbire considerabilă şi o inimă mai sănătoasă.

Bineînţeles că pe primul loc, într-o dieta bazată pe alimente crude, stau fructele şi legumele proaspete. Dar poţi consuma şi nuci, seminţe, alune, cereale, fructe uscate, alge marine, suc proaspăt de fructe şi legume.

Dacă înveţi să te hrăneşti astfel vei consuma mai puţine grăsimi trans şi saturate, mai puţin sodiu şi mai mult potasiu (important pentru sănătatea inimii), dar şi mai mult magneziu, acid folic, fibre şi fitochimicale.

Pe lângă faptul că vei slăbi aproape fără să-ţi dai seama, vei ţine la distanţă bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul. Nu vei avea probleme cu colesterolul sau cu glicemia.

Chiar dacă este sănătoasă pentru populaţia generală, această dieta ar putea să nu fie indicată copiilor, gravidelor, femeilor care alăptează, anemicilor, persoane care au nevoie de o varietate de nutrienţi, inclusiv cei proveniţi din carne sau alte alimente ce nu se pot consuma crude.  

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale