Menținerea unui stil de viață sănătos pare un sport extrem atunci când tentațiile culinare sunt la tot pasul. Poate nu reușim să mâncăm întotdeauna echilibrat, dar sunt unele alimente pe care nu ar trebui să le mai consumăm atât de des.
Despre consumul de carne s-au adus nenumărate argumente pro și contra, dar nimeni nu a ajuns la o concluzie general valabilă. Totuși, oamenii de știință continuă să studieze modul în care acest aliment ne influențează sănătatea. Un studiu al cercetătorilor americani și chinezi a dezvăluit că atât carnea roșie, cât și mezelurile, cresc riscul de deces prematur, potrivit Digi24.
Cei care au participat la studiu au fost rugați să estimeze cantitățile din mai multe tipuri de produse pe care le-au consumat în decursul ultimilor opt ani. Printre alimentele enumerate au fost carnea roșie, carnea procesată, peștele, nucile, cerealele integrale, ouăle, legumele, preparatele din carne de pui sau curcan fără piele.
Rezultatele cercetării au arătat că oamenii care au scăzut consumul de carne roșie și mezeluri și le-au înlocuit cu proteine mai sănătoase au șanse mai mari să trăiască mai mult, față de cei care au crescut consumul acestor alimente, cu aproximativ o jumătate de porție, și au prezentat un risc mai mare cu 10% de deces în următorii opt ani.
Reducerea consumului de carne roșie și mezeluri și creșterea simultană a aportului de nuci a dus la o scădere de 19% a riscului de deces în următorii opt ani.
Cei care au înlocuit aceste alimente cu peștele au ajuns la un risc cu 17% mai scăzut, iar cei care au mâncat cereale integrale sau carne de pui fără piele la 12% sau 10%.
Consumul de mezeluri și carne roșie a fost asociat anterior cu apariția mai multor boli, precum diabetul, bolile de inimă sau chiar cancer la colorectal.
”Această asociere cu mortalitatea a fost observată în cazul creşterii consumului de carne procesată şi neprocesată, însă a fost mai pregnantă în cazul celei procesate. O scădere a consumului total de carne roşie şi creşterea simultană a aportului de nuci, peşte, pui fără piele, lactate, ouă, cereale integrale sau vegetale, de-a lungul a opt ani, a fost asociată cu reducerea riscului de deces în următorii opt ani”, a mărturisit echipa de cercetători.