În perioada postului, majoritatea persoanelor adoptă o alimentație precară, bazată pe multă pâine, câteva legume și produse semipreparate găsite pe rafturile supermarketurilor. Află de la Florin Neby care sunt acele alimente sănătoase de post.Dacă vrei să ții post, fie din convingeri religioase, fie pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate, nu trebuie să-ți alcătuiești meniul doar din cartofi, varză, fasole și orez. Ai o mulțime de alte opțiuni pe care merită să le încerci pentru a profita de avantajele unei astfel de perioade.Postul poate fi prielnic pentru sănătate dacă ai o alimentație echilibrată, din cât mai multe surse naturale și din care să nu lipseaza micro și macronutrientii esențiali. Cel mai des, persoanele care țin post se confruntă cu lipsa surselor de proteină, întrucât produsele de origine animală sunt interzise.Nu te limita la cartofi şi varzăÎn timpul postului, adaugă pe lista de cumpărături mai multe leguminoase- năut, diferite tipuri de linte și fasole uscată, mazăre-, cereale și pseudocereale- quinoa, amaranth, mei, hrișcă-, nuci, semințe și suplimente proteice de calitate. Acestea îți asigură și carbohidrați din surse sigure, benefici organismului, și îți oferă senzația de sațietate pe care o obții atunci când mănânci carne.Nu trebuie să-ți lipsească din meniu nici grăsimile sănătoase, furnizate de avocado, nuci, semințe și uleiuri presate la rece. Renunță la uleiurile rafinate și la margarină, altfel riști să închei postul cu câteva kilograme în plus.Poți profita de perioada postului pentru a experimenta rețele vegetariene. Nu ezita să încerci combinații noi și să-ți testezi inventivitatea în bucătărie. Cele mai multe rețete cu carne pot fi modificate astfel încât să fie consumate în timpul postului. În post ai nevoie de vitamineCând ții post este necesar să acorzi mai multă atenție nutrienților din alimentația ta. Ai grijă să nu-ți lipsească produsele cu conținut ridicat de fier, calciu și vitamina C. Consumă mai multe cereale integrale, legume cu frunze verzi, semințe de susan și chia, germeni, vlăstari, tofu, smochine.Dacă pofta de dulce nu-ți dă pace, caută varianta sigură și sănătoasă. Ai la dispoziție o gamă diversă de fructe proaspete și uscate din care să alegi; evită-le pe cele confiate, au un conținut ridicat de zahăr. O porție de quinoa cu fructe sau un pahar de lapte de migdale cu puțină miere te vor face să te simți mai bine în astfel de situații.Poftă de dulce în post? Nu te descurajaLa fel ca vegetarienii și veganii, persoanele care țin post au un deficit de vitamina B12, care se găsește în special în produsele de origine animală. Pentru a păstra un nivel optim de vitamina B12, trebuie să raționalizezi consumul de carbohidrați și să te familiarizezi cu spirulina, malțul, algele marine.În legume, leguminoase și fructe găsești majoritatea nutrienților necesari organismului. Încearcă să le mănânci pe cât posibil în starea lor naturală pentru a profita din plin de calitățile lor. Îți recomand să nu le fierbi în exces și să nu le amesteci cu tot felul de sosuri cumpărate din supermarket.Deși avem o mulțime de opțiuni sănătoase pentru mesele din perioada postului, ne lăsăm ademeniți de produsele semipreparate așa- zise de post din magazine. Dacă citești cu atenție lista de ingrediente a pateurilor, crenwurstilor sau a cașcavalului vegetal, vei observa că acestea conțin derivate din ou, praf de zer, lapte praf, coloranți de origine animală. În plus, au foarte multe grăsimi hidrogenate, E-uri și sunt hipercalorice.Nu uita nici de hidratare. Bea apă, ceaiuri naturale, sucuri de fructe și legume și astfel îți vei ajuta organismul să se detoxifice mai eficient în timpul postului.Citește și: Alimente de post. Ce să mănânci sănătos în perioada postului