În perioada postului, majoritatea persoanelor adoptă o alimentație precară, bazată pe multă pâine, câteva legume și produse semipreparate găsite pe rafturile supermarketurilor. Află de la Florin Neby care sunt acele alimente sănătoase de post.
Dacă vrei să ții post, fie din convingeri religioase, fie pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate, nu trebuie să-ți alcătuiești meniul doar din cartofi, varză, fasole și orez. Ai o mulțime de alte opțiuni pe care merită să le încerci pentru a profita de avantajele unei astfel de perioade.
Postul poate fi prielnic pentru sănătate dacă ai o alimentație echilibrată, din cât mai multe surse naturale și din care să nu lipseaza micro și macronutrientii esențiali. Cel mai des, persoanele care țin post se confruntă cu lipsa surselor de proteină, întrucât produsele de origine animală sunt interzise.
Nu te limita la cartofi şi varză
În timpul postului, adaugă pe lista de cumpărături mai multe leguminoase- năut, diferite tipuri de linte și fasole uscată, mazăre-, cereale și pseudocereale- quinoa, amaranth, mei, hrișcă-, nuci, semințe și suplimente proteice de calitate. Acestea îți asigură și carbohidrați din surse sigure, benefici organismului, și îți oferă senzația de sațietate pe care o obții atunci când mănânci carne.
Nu trebuie să-ți lipsească din meniu nici grăsimile sănătoase, furnizate de avocado, nuci, semințe și uleiuri presate la rece. Renunță la uleiurile rafinate și la margarină, altfel riști să închei postul cu câteva kilograme în plus.
Poți profita de perioada postului pentru a experimenta rețele vegetariene. Nu ezita să încerci combinații noi și să-ți testezi inventivitatea în bucătărie. Cele mai multe rețete cu carne pot fi modificate astfel încât să fie consumate în timpul postului.