Atunci când consumi alimente sănătoase, te poți confrunta deseori cu balonare, gaze sau alte probleme, în funcție de efectele pe care mâncarea organiză o are asupra corpului tău. Potrivit medicului nutriționist Jen Marshall, din Boulder, statul american Colorado, chiar și cele mai bune alimente pot crea probleme în anumite cazuri, lucru care poate deveni frustrant.
Specialistul avertizează că nu toate alimentele sănătoase fac și bine organismului, așadar, dieta pe care trebuie să o urmăm cu astfel de hrană trebuie să fie personalizată.
”Modul în care alimentele sunt digerate și asimilate de organism depinde în mare parte de flora microbiană din corpul nostru, care este dată de mulți factori. Rezultatul? Anumite alimente sănătoase pot afecta serios stomacul”, susține Marshall.
Făina integrală
”Ai renunțat demult la făina albă în favoarea celei integrale, pline de fibre. Deși această ”mișcare” este aparent sănătoasă, făina integrală poate provoca probleme digetsive în cazul multora dintre noi”, spune Marshall. ”În cazul în care ai o digestie foarte rapidă, exisră posibilitatea să scadă glicemia, dacă ești consumator de făină integrală. Astfel, sistemul tău este pus la treabă mai mult decât ar trebui. În acest interval, tot ce ar trebui să facă este să se ocupe de digestie”, mai explică specialistul.
Dacă observi că ai astfel de probleme după ce ai trecut pe produse din făină integrală, încearcă să le înlocuiești cu semințele integrale, cum ar fi orezul, quinoa, mei.
Broccoli, conopidă, varză și alte legume din familia crucifere
Legumele sunt sănătoase și multe dintre noi și-ar dori să le consume în cantități cât mai mari. Persoanele care adoptă o dietă bazată pe legume din familia cruciferelor pot avea însă probleme, dacă organismul lor nu este ”proiectat” să le tolereze.
”Aceste alimente aduc apă în tractul intestinal din cauză că majoritatea conțin și amidon. În cazul unora, amidonul nu reprezintă o problemă, însă unele persoane pot suferi de dureri abdominale, diaree sau balonări”, precizează Jen Marshall.
Consumă în schimb vegetale care sunt sărace în amidon sau nu-l conțin deloc: ardei gras, morcovi, roșii, zucchini, fructe de pădure, banane, citrice.
Usturoi și ceapă
Puțini dintre noi se pot abține să nu pună la mâncare usturoi sau ceapă. Aceste două ingrediente, deși sunt sănătoase și perfecte pentru sistemul imunitar, conțin sulfuri care pot da organismului bătăi de cap în metabolizarea acestuia. ”Aceste două ingrediente au tendința să supere stomacul și să te confrunți cu balonare sau gaze”, a declarat Marshall.
Foto: 123rf.com