7 alimente pentru o inimă sănătoasă

.

Există alimente care, dincolo, de gustul lor savuros, au calitatea de a ne proteja inima. Află care sunt cele şapte alimente magice care nu trebuie să lipsească din meniul tău.

Uleiul de măsline

Prin intermediul acizilor graşi esenţiali pe care îi conţine, uleiul de măsline previne apariţia bolilor de inimă, reduce hipertensiunea şi nivelul colesterolului din sânge.
Înlocuirea în alimentaţie a grăsimilor de origine animală (unt, untură, seu) cu grăsimi de origine vegetală (ulei de măsline, de porumb, de soia, de floarea-soarelui) şi reducerea consumului de carne şi brânzeturi grase are efect de micşorare considerabilă a nivelului colesterolemiei.

Ovăzul

O alimentaţie bogată în beta-glucan, o fibră hidrosolubilă, are un rol important în scăderea colesterolului „rău” din sânge şi în încetinirea vitezei de coagulare a sângelui. Ovăzul este una dintre cerealele care au în compoziţie cantităţi considerabile de fibre hidrosolubile, dar şi vitaminele B1, B2, D şi minerale precum magneziul, fierul, seleniul şi manganul, ce le conferă calitatea de a micşora riscul bolilor coronariene. Persoanele cu colesterolemia ridicată îşi pot reduce cu 8 până la 23% nivelul colesterolului mâncând zilnic cel puţin o cană de fulgi de ovăz.

Usturoiul

Proprietăţile sale medicinale provin din compuşii sulfuroşi pe care îi conţine şi care îi dau şi mirosul înţepător caracteristic. Usturoiul suprimă producţia de colesterol a ficatului, reduce cantitatea de colesterol nociv şi ridică nivelul colesterolului benefic din sânge. De asemenea, duce la scăderea tensiunii arteriale, doza zilnică recomandată fiind de circa 4 g, adică 1-2 căţei mici. Consumat în cantităţi mari, zece căţei sau mai mult, usturoiul inhibă coagularea sângelui şi măreşte ritmul în care se descompun cheagurile de sânge.

Fructele şi legumele proaspete

Mai ales în stare crudă, proaspătă, fructele şi legumele sunt o excelentă sursă de antioxidanţi precum vitamina C, beta-carotenul şi bioflavonoidele. Aceştia neutralizează radicalii liberi scăpaţi de sub control şi opresc depunerea de grăsime pe artere. Potrivit studiilor, cu cât consumul de fructe şi legume este mai mare, cu atât există un risc mai scăzut de a suferi afecţiuni ale inimii.

Alunele, nucile şi migdalele

Nucile, alunele şi, în special, migdalele sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi, care, ajunşi în organism, au rolul de a reduce colesterolemia şi riscul unor accidente coronariene. Datorită conţinutului bogat de vitamina E, acid folic şi complex B, nucile, alunele, seminţele şi migdalele diminuează pericolul apariţiei bolilor cardiovasculare. În urma studiilor, s-a constatat că există o legătură directă între nivelul scăzut al folatului din sânge şi nivelul ridicat al homocisteinei, un aminoacid care favorizează accidentele cardiace.

Peştele gras

Heringul, macroul, sardelele, somonul, păstrăvul, tonul conţin acizi graşi omega-3, care previn îngroşarea pereţilor arteriali şi cresc elasticitatea arterelor, permiţîndu-le să se dilate. Pentru ca organismul să funcţioneze normal, are nevoie de aproximativ 0,5-1 g de acizi graşi omega-3 zilnic. Această cantitate poate fi obţinută consumând săptămânal câte două porţii de peşte gras. Pentru cei cărora nu le place să mănînce peşte, există varianta cu suplimente pe bază de ulei de peşte.

Vinul roşu

Alcoolul şi, în mod special vinul roşu, consumat în cantităţi moderate (de până la trei pahare pe zi), protejează împotriva aterosclerozei şi reduce cu aproximativ 35% riscul bolilor de inimă. Un pahar de vin este indicat chiar şi în dieta persoanelor care au trecut deja printr-un atac de cord, deoarece alcoolul dilată vasele sanguine mici şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui către ţesuturi. De asemenea, alcoolul, în cantităţi moderate, reduce coagularea sângelui şi creşte nivelul antioxidanţilor şi al colesterolului bun din sânge, diminuând riscul de ateroscleroză.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton