Cele mai multe vitamine și minerale din fructe și legume se găsesc în coaja lor. Nu toate aceste produse pot fi consumate cu totul, însă unele nu ar trebui curățate niciodată.
Castravetele
Castravetele este o legumă foarte sănătoasă, bogată în apă, care nu ar trebui să îți lipsească din alimentație. Are foarte puține calorii, dar conține multe vitamine și minerale. Principalul compus al castravetelui este dioxidul de siliciu, o substanță care se găsește în coajă și care ajută la formarea colagenului. Te ajută, astfel, să ai o piele sănătoasă și frumoasă. Coaja castravetelui nu are un gust neplăcut, așa că nu renunța la ea data viitoare când faci o salată.
Merele
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cornell, citat de myilifestyle.com, a arătat că 87% dintre fitochimicalele care luptă împotriva cancerului se găsesc în coaja merelor, așa că mănânc-o cu încredere. Un măr pe zi este eficient și împotriva constipației, deoarece este bogat în fibre.
Portocalele
Chiar dacă nu este recomandat să mănânci portocalele întregi, nu înseamnă că ai voie să arunci coaja lor. Este bogată în limonen, o substanță ce luptă înpotriva razelor ultraviolete, iar cercetătorii de la Universitatea din Arizona au arătat că oamenii care consumă o linguriță de coajă de portocală rasă pe săptămână au un risc cu 30% mai mic de a suferi de cancer de piele. Poți adăuga cojile de portocale și în salate.
Vinetele
Coaja unei vinete conține 200 de mg de potasiu, 13 mg de magneziu și un antioxidant care protejează celulele creierului. Data viitoare când le mai gătești, lasă-le cu tot cu coajă.
Kiwi
Coaja de kiwi ține departe bacterii precum stafilococ și Escherichia coli. Nu are un gust atât de bun, dar poți tăia kiwi cu tot cu coajă și îl poți adăuga în salate.
Ceapa
Cercetătorii au arătat că flavonoidele care îți protejează sănătatea, antioxidanții și substanțele cu efect anti-inflamator se găsesc în cojile de ceapă. Data viitoare când vrei să prepari o supă cremă, spală bine ceapa și las-o la fiert cu tot cu coajă.
Cartofii
Coaja de cartofi este foarte bogată în calciu, fier, potasiu, magneziu, vitaminele C și B6. Ca să îți faci o idee cât de important este să nu cureți cartofii, ar trebui să știi că 100 de grame de coji de cartofi conțin de șapte ori mai mult calciu decât cartoful în sine.
Mango
Coaja de mango este bogată în substanțe care ard grăsimile și inhibă producția de țesut gras. Poți mânca mango cu tot cu coajă atât crud, cât și gătit.
Sursa foto: 123rf.