Vezi care alimente sunt nedreptăţite şi ce feluri de mâncare nu sunt chiar aşa nesănătoase cum crede lumea. Iată câteva alimente considerate nesănătoase, care nu sunt chiar atât de rele pe cât se crede.Shaorma, kebab, falafel şi alte specialităţiLumea încadrează shaorma, kebabul şi falafelul în categoria junk food, dar haideţi să ne gândim puţin ce conţin aceste mâncăruri turceşti, libaneze sau variantele lor europenizate.Dacă nu vorbim de maioneză la tub, plină de coloranţi, aditivi şi E-uri toxice, pe lângă grăsimile rele pe care le conţin sosurile prefabricate, o shaorma poate fi sănătoasă.Dacă lipia este făcută "de casă", legumele sunt murate sau proaspete, carnea este friptă corect şi sosurile sunt făcute cu ingrediente naturale (pastă de roşii, iaurt, zeamă de lămâie, condimente naturale, nu mixuri), o shaorma nu diferă foarte mult de o friptură cu salată şi pâine servită acasă, de mama.Nu spune nimeni că este un meniu super sănătos, dar nici atât de nocivă ca o pungă de chipsuri, un burger prefabricat cu sosuri pline de substanţe chimice şi carne cu adaos mare de sare, sau o pizza plină de grăsime şi salamuri cu E-uri.Ciocolata poate fi un desert mai potrivit decât o prăjiturăMulte femei încadrează ciocolata la categoria alimentelor "interzise" şi visează, în secret, la inventarea unei ciocolate care să nu îngraşe, să nu provoace coşuri şi să fie sănătoasă. Ei bine, depinde mult şi de tipul de ciocolată la care visezi. Dacă aveai impresia că singura ciocolată "mai puţin rea" este cea neagră, cu cât mai mult la sută cacao pură şi amară, ei bine lucrurile nu stau chiar aşa.Decât să pofteşti săptămâni întregi la o bucăţică de ciocolată şi să sfârşeşti distrugând dieta cu meniuri extralarge la fast food, prăjituri şi sucuri carbogazoase, sau să "scapi" la o prăjitură cu cremă de ciocolată şi unt, mai bine alegi prima variantă.Cu cât are mai puţine ingrediente, ciocolata face mai puţin rău organismului şi o ciocolată cu lapte, stafide sau alune va fi întotdeauna o variantă mai puţin nesănătoasă decât o prăjitură sau o ciocolată cu cremă, caramel şi bomboane colorate, arome artificiale, etc. Friptură de porc cu cartofiSuntem de acord că friptura de porc nu este deloc o mâncare "dietetică". Dacă adăugăm cartofi prăjiţi şi maioneză cu usturoi din comerţ, bomba calorică plină de toxine şi chimicale nocive este gata.Dar dacă tot vrem să mâncăm carne de porc cu cartofi, ce ar fi să recurgem la o reţetă mai puţin grasă, mai puţin toxică şi mai puţin dăunătoare pentru sănătate?O friptură de muşchi de porc (carne macră, fără grăsime) pe grătar sau în tigaie ceramică, cu condimente naturale, fără strop de ulei sau condimente şi sosuri "prefabricate", servită lângă nişte cartofi natur sau piure de cartofi cu lapte şi o salată sunt o variantă mult mai bună decât ceafă de porc la tavă, cu ulei, sos de maioneză şi cartofi prăjiţi, eventual şi cu pâine albă.Românii preferă fripturile mari, grase, dar dacă tot mâncăm nesănătos, putem alege variantele cele mai puţin rele, cu garnituri care nu mustesc a ulei şi fără sosuri pline de E-uri.Sursa foto: Shutterstock