Alimente fără gluten. Aceasta este alternativa pentru cei care au intoleranță la gluten. Află ce este alergia la gluten, ce alimente fără gluten sunt, idei și rețete.
Tot mai multe persoane descoperă că au intoleranță la gluten, motiv pentru care alimentele fără gluten sunt tot mai căutate. Asta pentru că, dacă o persoană intolerantă la gluten consumă alimente ce conțin gluten va apărea un răspuns inflamator al organismului care afectează mucoasa intestinală, rezultând atât simtpome complet neplăcute, dar și absorbția defectuoasă a nutrienților din alimente.
Glutenul este o proteină care se găsește de obicei în cereale precum grâu, secară și orz. De asemenea, conțin gluten și toate derivatele din grâu, precum arpacasul, grișul, făina și altele. Glutenul se formează când proteinele insolubile din făină – glutenina și gliadina – vin în contact cu apa. Așadar, făina are un potențial glutenic, dar ajunge să conțină gluten atunci când este combinată cu apa.
Ce alimente conțin gluten
Grâul indiferent de forma lui (făină, griș, pesmet, grâu încolțit, arpacaș, bulgur, spelta)
Dar dincolo de aceste cereale care conțin gluten, există multe alte alimente care pot conține gluten. Se estimează că aproximativ 70% din produsele din comerț conțin gluten. Produsele din grâu cum ar fi pâinea, produsele de panificație, biscuiții, cerealele și paștele făinoase conțin de obicei gluten. De asemenea, se întâlnește și în produsele pe bază de orz, inclusiv malț, coloranți alimentari, oțet de malț și bere.
Dar glutenul se ascunde și în multe alte alimente, chiar dacă aparent acestea nu conțin cerealele. Se poate să conțină gluten produse precum sosurile pentru salate, amestecurile pentru condimente, vitamine și chiar balsamul de buze. Așadar, este foarte important pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cu boala celiacă să citească foarte atent etichetele.
Alergia la grâu, intoleranța la gluten și boala celiacă sunt adesea confundate, însă există o diferență semnificativă între ele. Alergia la grâu și boala celiacă sunt declanșate de un răspuns imunitar al organismului.
Intoleranța la gluten este însă, așa cum îi spune și numele, o intoleranță alimentară și are legătură cu sistemul digestiv și, din 2012, mai poartă și numele de sensibilitate non-celiacă la gluten. Aceasta afecțiune diagnosticată se regăsește, potrivit studiilor, la aproximativ 0,5-6% din populația globului. Totuși, Dr. Kenneth Fine, specialist în cercetarea privind intoleranța la gluten, susține că 1 din 3 persoane sunt intolerante la gluten, iar 8 din 10 au genele care predispun la dezvoltarea acestei intoleranțe.
Simptomele intoleranței la gluten
Flatulență
Balonare
Crampe abdominale
Diaree
Oboseală
Probleme de echilibru
Dureri de cap
Probleme la nivelul pielii
Boala celiacă
Boala celiacă este o formă extremă de intoleranță la gluten și este genetică. Este un răspuns al sistemului imunitar extrem. Sistemul imunitar mucoasa intestinală (deosebit de importantă pentru buna funcționare a organismului), prin intermediul anticorpilor, iar nutrienții vor trece prin acesta fără a fi absorbiți. Această boală genetică poate duce la subnutriție și alte complicații, dacă nu este tratată corespunzător. 1 din 100 de oameni sunt afecati de boală celiacă, la nivel mondial.
Boala celiacă poate să apară la orice vârstă, atât la bebeluși, în momentul în care se introduc făinoaseșe, cât și în adolescentă sau la adulți.
Alergie la gluten
Oamenii cu alergie la grâu au un răspuns imunitar extrem la cel puțin o proteină din acesta. Reacția sistemului imunitar se poate se declanșa, atât la la consumul, cât și la expunerea la grâu. Persoanele cu alergie la grâu dificultati de respirație, greață, eritem, stomac umflat, dificultăți de concentrare, șoc anafilactic.
Intre alimentele fara gluten se afla fructele și legumele proaspete. O atenție deosebită trebuie acordată frcutelor chiar și minim procesate – conserve de frcute, compoturi, frcutele uscate, cele tocate samd- pentru că acestea pot conține conservanți și arome cu conținut de gluten.
Alimente fără gluten: proteinele
Și în cazul proteinelor este valabil același lucru. Neprocesate, acestea nu conțin gluten, însă și cea mai mică formă de procesare poate avea gluten din cauza aditivilor și aromelor folosite.
Leguminoasele
Nucile, alunele și semințele
Carnea
Peștele și fructele de mare
Alimente fără gluten: lactate
Deși lactatele nu conțin gluten, în momentul în care sunt procesate acestea pot avea o cantitate de gluten semnificativă. Acest lucru poate fi valabil în cazul iaurturilor cu fructe sau arome, dar și în cazul brânzeturilor procesate.
Lapte
Unt
Brânză
Smântână
Brânză cottage
Iaurt
Alimente fără gluten: grăsimi vegetale
Măslinele și uleiul de măsline
Avocado și uleiul de avocado
Uleiul de cocos
Uleiurile vegetale din semințe de susan, cânepă sau floarea soarelui.
Dieta fără gluten
Dieta fără gluten este recomandată pacienților cu boală celiacă și intoleranță la gluten, dar respectând moderația, căutând fibre din alte categorii de alimente, evitând produsele procesate intens.
Pentru că organismul uman nu poate digera în totalitate glutenul, foarte multe persoane, chiar și dintre cele care nu sunt diagnosticate cu intoleranță la gluten, aleg o dietă fără gluten.
Dieta aliementara ce exlude produsele pe bază de gluten a devenit din ce în ce mai populară printre persoanele care nu suferă de boală celiac[ și percep această dietă că fiind mai sănătoasă.
Totuși, sunt studii care susțin că nu se recomandă o dietă fără gluten pentru ei care nu suferă de o afecțiune precum intoleranța sau alergia la gluten ori boala celiacă. Asta pentru că ar putea avea implicații nedorite pe termen lung.
1 cană de făină din semințe de in (seminţe măcinate)
3 ouă
80 ml de apă
3 linguri ulei de masline
1 lingură praf de copt
1 linguriţă sare de mare
Mod de preparare: Amestecă într-un bol făina din semințe de in măcinate și celelalte ingrediente uscate. Pentru un plus de gust, poți adăuga puțin oregano, iar dacă vrei o consisență mai crocantă și un gust mai bun poți adăuga semințe de pin, de floarea soarelui sau alt gen de semințe, după preferințe. Apoi adaugă restul ingredientelor și amestecă bine până se omogenizează. Amestecă aluatul şi toarnă-l într-o formă din silicon pentru pâine sau într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Coace pâinea la 180°C timp de 20-25 minute.
Biscuiți fără gluten cu merișoare
Ingrediente biscuiți fără gluten:
200 de grame de făină fără gluten
50 de grame de zahăr pudră
un ou
90 de grame de unt
o linguriță de praf de copt (fără gluten)
40 grame de fulgi de cocos
40 grame de merișoare uscate
un vârf de cuțit de scorțișoară măcinată
un vârf de cuțit de ghimbir măcinat
un vârf de cuțit de anason măcinat
un vârf de cuțit de sare
Mod de preparare:
Amestecăm untul cu zahărul până devine că o cremă, apoi încorporăm oul bătut. Amestecăm praful de copt, sarea, scorțișoara, ghimbirul și anasonul, fulgii de cocos și merișoarele. Încorporam treptat și făina fără gluten și omogenizăm bine până când obținem un aluat omogen și moale. Înainte de a ne pregăti să facem fursecurile încingem cuptorul la 180 de grade. Se formează din aluat biluțe de mărime medie pe care apoi le aplatizam și le așezam în tavă. Se bagă la cuptor și se lasă aprpximativ 20 de minute sau până sunt ușor rumenite pe fund.
Pentru aluat, se amestecă apa călduţă cu drojdia şi zahărul. Se lasă 10 minute să crească.Într-un vas se pun făina, sarea, uleiul şi drojdia crescută. Se obţine un aluat omogen, care se lasă la crescut o oră, la cald. Aluatul se întinde pe cât posibil în formă de cerc. Se transferă aluatul în tava de copt, se unge cu suc de roşii, se pun ingredientele de la umplutură şi se dă la cuptor pentru 25 de minute. Se aduce la masă cu frunzuliţe de busuioc.