Pe lângă salmonela și campylobacter, fructele de mare pot fi contaminate și cu bacteria vibrios, care trăiește în oceane. Dacă te îmbolnăvești, te vei confrunta cu diaree, crampe abdominale, amețelor, vomă și frisoane.
Gătește fructele de mare la peste 60 de grade Celsius și vei scăpa de orice pericol. Dacă îți place, însă, peștele crud, fii conștientă de riscul la care te expui.
Ouăle
Ouăle sunt responsabile pentru 12% dintre cazurile de salmonela, potrivit specialiștilor, de aceea nu este indicat să le consumi crude. Ține cont că mulți barmani prepară cocktal-uri cu ouă crude, așa că citește cu atenție ingredientele, atunci când vrei să te resfeți, și evită să te expui unui risc de îmbolnăvire.
Legumele cu fructe verzi
Nu doar produsele de origine animală te pot îmbolnăvi, ci și legumele și fructele. Potrivit unui sondaj citat de prevention.com, legumele cu frunze verzi sunt responsabile pentru aproximativ o treime dintre cazurile de infecție cu E.coli din ultimii cinci ani. Pentru a evita îmbolnăvirea, trebuie să le speli foarte bine, dar încearcă să nu le ții sub jetul de apă, pentru că altfel riști să răspândești bacteria prin toată bucătăria.
La fel de periculoase sunt și produsele lactate, care sunt responsabile pentru o treime din infecțiile cu Campylobacter. Dacă ai această bacterie, vei simți crampe abdominale, diaree și febră pentru aproape o săptămână. Păstrează produsele lactate în frigider și evită să bei lapte crud.