Dieta joacă un rol important atunci când vine vorba de valorile colesterolului. Iată care sunt alimentele care te pot ajuta să-ţi protejezi inima şi să îţi scazi nivelul colesterolului…
Ovăzul
Ovăzul este bogat în fibre solubile, care împiedică absorbţia grăsimilor. Consumat zilnic, la micul dejun, ovăzul te va ajuta să îţi scazi nivelul colesterolului şi chiar să slăbeşti. Aceleaşi fibre solubile pe care le conţine ovăzul se mai găsesc şi în fasolea roşie, mere, pere sau prune.
Peştele, nucile, seminţele
Alimentele bogate în acizi graşi omega-3, sau acizi esenţiali, scad tensiunea arterială, dar şi riscul bolilor de inimă. Peştele gras, cum ar fi sardinele, macroul ori somonul, dar şi nucile, şi seminţele, te ajută să previi o mulţime de afecţiuni şi să-ţi normalizezi valorile colesterolului.
Uleiul de măsline
Datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, uleiul de măsline este foarte eficient în lupta împotriva colesterolului rău. Doar două linguri de ulei de măsline (de bună calitate) pe zi îţi pot normaliza nivelul colesterolului.
Deoarece conţine grăsimi sănătoase, adică grăsimi mononesaturate, fructul de avocado ajută la scăderea colesterolului. Însă beneficiile consumului de avocado nu se opresc aici – tot el te poate ajuta să-ţi normalizezi hipertensiunea arterială, să-ţi îmbunătăţeşti vederea şi memoria, să ai o piele mai frumoasă, să-ţi reglezi nivelul glicemiei ori să previi mai multe tipuri de cancer.
Ouăle de prepeliţă
Recunoscute pentru faptul că ajută la scăderea colesterolului rău, ouăle de prepeliţă au şi alte calităţi – de exemplu, un ou de prepeliţă conţine de trei ori mai multă vitamina B1, decât un ou de găină, dar şi mai mult calciu, fier şi potasiu.
Pentru că sunt bogate în antioxidanţi, se spune despre fructele de pădure că pot curăţa arterele şi pot reduce rapid nivelul colesterolului. Însă pentru astfel de efecte este necesară o cură de cel puţin două săptămâni, timp în care trebuie consumate minim 200 gr de fructe de pădure pe zi.