Alimente acide vs. alimente alcaline – Tu ştii cum îţi afectează sănătatea?

.

În funcţie de substanţele pe care le conţin, alimentele pe care le consumăm generează, odată ajunse în organism, fie o condiţie de aciditate, fie una de alcalinitate. Rezultatul final al acestui proces se măsoară cu ajutorul PH-ului.
Acesta este principalul motiv pentru care trebuie să ştim care sunt alimentele acide şi care sunt cele alcaline. Dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că, pentru ca organismul nostru să funcţioneze bine, PH-ul alimentelor pe care le consumăm trebuie să fie uşor alcalin. Aciditatea crescută a alimentelor îngreunează buna funcţionare a celulelor şi duce la boli.

Numeroase studii realizate pe această temă au avut concluzii similare – legumele, marea majoritate a fructelor, cerealele precum hrişca sau meiul, mierea, seminţele şi brânza proaspătă de casă sunt cele mai indicate alimente pentru dieta noastră, ele fiind alimente alcaline.

La polul opus, carnea, produsele lactate procesate industrial, făina, zahărul, conservele din magazine sau produsele semipreparate bogate în grăsimi, toate sunt acide. Ele strică astfel echilibrul natural al organismului nostru, făcându-ne mai vulnerabili în faţa tuturor afecţiunilor.

Cum menţinem alcalinitatea în organism?

În primul rând, trebuie să consumăm cât mai multe alimente naturale, neprocesate. Fructele şi legumele, seminţele, cerealele sau mierea ne sunt recomandate de majoritatea specialiştilor tocmai pentru că sunt cele mai sănătoase alegeri pe care le putem face pentru sănătatea noastră. Evitând hrana modernă, bogată în sare, grăsimi sau zahăr, ne ferim şi de pericolele reprezentate de boli.

Cât despre alimentaţia echilibrată… iată de ce nutriţioniştii ne recomandă întotdeauna să mâncăm salată, ca şi garnitură atunci când consumăm carne. Tocmai pentru a mai echilibra puţin PH-ul acid al cărnii!

Chiar dacă pare dificil să nu consumi deloc alimente acide, secretul stă de fapt în echilibru, nu în restricţii! Iar singura regulă pe care trebuie s-o aplici întotdeauna când vine vorba de alimentaţie, este ca totalul alimentelor alcaline pe care le consumi să fie mai mare decât totalul alimentelor acide.
Foto: alegeri alimentare, Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton