Alexandru Rafila, despre pacienții asimptomatici: „Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată”

.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că pacienții asimptomatici pot transmite virusul SARS-CoV-2 și trebuie să stea izolați. 

Multe dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt asimptomatice sau prezintă ușoare simptome de COVID-19, dar în România acestea sunt internate în unitățile medicale speciale. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că acesta este un lucru bun, dat fiind faptul că unii asimptomatici devin simptomatici în decurs de câteva zile. Mai mult, profesorul este de părere că aceste persoane pot transmite virusul chiar dacă nu au simptome.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Asimptomaticii pot transmite virusul

„Nu cred că în România avem o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici. Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior. Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome”, a declarat Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie susține că izolarea persoanelor asimptomatice este necesară.

„Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomandările. Discuția e unde să fie ei izolați. În Italia, de exemplu, au izolat asimpromaticii în hoteluri. Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată. A existat consimțământul pacientului”, a adăugat acesta, potrivit romaniatv.ro.

Nu de aceeași părere este și colega lui Alexandru Rafila, Maria Van Kerkhove, șefa OMS pentru boli infecțioase, care a declarat că ”este rar ca o persoană asimptomatică să transmită mai departe virusul către o altă persoană”. Medicul și-a retras ulterior afirmația, dar nu înainte ca aceasta să ridice semne de întrebare.

Citește și: Au fost depistate alte trei simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2

Pacienții asimptomatici vor fi externați după 10 zile

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat modificarea criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19. Potrivit acesteia, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

Sursă foto: Hepta.ro

    
Vedete din Romania Vedete internationale