Alexandra Rafila: „Nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri, absolut obsesiv”

.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că dacă nu se schimbă unele lucruri importante, cum ar fi comunicare dintre autorități și cetățeni, nu ne putem aştepta la oprirea trendului crescător al cazurilor de COVID-19. 

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila consideră că opt săptămâni de creştere constantă a numărului de infectări este mult, dar că lucrurile se pot schimba dacă oamenii vor înțelege că ignorarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului afectează întreaga comunitate, activitățile de natură socială, inclusiv economia.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

„Noi nu am avut de ce să ne speriem, pentru că lucrurile au fost ţinute sub control şi am crezut că în momentul în care s-a ridicat starea de urgenţă nu mai trebuie să facem altceva, decât să revenim la o activitate sau la o viaţă normală. Noi putem să revenim, nu e niciun fel de problemă, cu un foarte mic efort şi cu un foarte mic efort de înţelegere a motivului pentru care respectăm aceste măsuri care nu sunt doar legate de protecţia individului, sunt legate de protecţia comunităţii, sunt legate de funcţionarea economiei pentru că toate astea sunt legate între ele, nu sunt lucruri separate. Adică eu sunt neglijent şi înseamnă că am responsabilitate doar în ceea ce priveşte propria persoană. Sunt legate de comunitate, sunt legate de economie, de păstrarea locului de muncă şi cred că foarte multe alte activităţi de natură socială” a explicat Alexandru Rafila.

Medicul este de părere că autoritățile ar trebui să modifice modul în care transmit mesajele populaţiei: „Lumea, până la urmă, o să se convingă că este aşa şi chiar ziceam că nu ar trebui să mai repetăm acele măsuri, absolut obsesiv, pentru că ele devin la un moment dat obositoare. Dacă te repeţi prea mult, nu mai auzi şi atunci… dar putem să încercăm să lămurim, încet – încet oamenii că e bine să fie parteneri ei între ei şi cu autorităţile”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Alexandru Rafila: „Mai avem încă ceva ce ar trebui să fie în avantajul nostru”

Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că trendul crescător nu se va opri „dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor”.

Citește și: Ce trebuie să facem pentru a evita infectarea cu COVID-19. Recomandările unui medic de la Spitalul ”Matei Balș”

Chiar dacă numărul de cazuri a crescut alarmant, Rafila susține că avem totuși un avantaj.

„Totuşi, 8 săptămâni de creştere nu sunt puţine. A crescut de la 120 – 130 de cazuri la 1.300, a crescut proporţia cazurilor pozitive de la 1,5%, la circa 14% în raportarea de azi şi asta arată că toate elementele importante, plus mai avem 353 de persoane internate în secţiile de Terapie Intensivă. Şi mai avem încă ceva ce ar trebui să fie în avantajul nostru, nu avem aceeaşi evoluţie la nivel naţional, sunt cazurile concentrare în câteva judeţe şi municipiul Bucureşti şi probabil că efortul organizatoric ar trebui concentrat în această zonă.”

Sursă foto: Hepta.ro

    
Vedete din Romania Vedete internationale