Pe lângă faptul că reprezintă un aliment complet, algele sunt foarte utile în intoxicaţiile cu metale grele. Ele te ajută şi în cura de slăbire, şi în combaterea celulitei. „Algele sunt bogate în…
… toate elementele indispensabile vieţii, de la proteine la carbohidraţi, de la grăsimi la săruri minerale şi vitamine”, explică specialistul Marina Herbals, dr. Lorenzo Cenci, nutriţionist la Centrul de Studii Tisanoreica din Italia.
Doctorul menţionează în special o anume specie de alge, Durvillaea antarctica, ce funcţionează ca depurativ în toate afecţiunile care au la bază intoxicaţii. Este utilă mai ales în intoxicaţiile ficatului (inclusiv cu alcool), care tind să distrugă celulele hepatice.
Studii la care au participat peste 1000 de persoane cu insuficienţă hepatică au demonstrat că acidul alginic, substanţa conţinută de Durvillaea antarctica transformă toxinele acumulate de ficat în alginaţi, substanţe pe care organismul le elimină mai uşor.
Dr. Lorenzo Cenci mai spune ca Durvillaea antarctica, faţă de alte alge, este mai bogată în acid alginic, în vitamine şi proteine, ceea ce o face şi un aliment important pentru popoarele din regiunile unde creşte în mod natural.
„Algele marine (Fucus vesiculosus) de asemenea sunt foarte importante şi reprezintă un excelent remediu pentru obezitatea de cauză endocrină, în special secundară hipotiroidismului”, mai spune dr. Cenci. Acest efect se datorează cantităţii mari de iod, care stimulează activitatea glandei tiroide.
După o cură de alge se diminuează stratul adipos, creşte fermitatea şi elasticitatea pielii, spune medicul.
Dr. Cenci mai aminteşte şi Kombu, o altă algă benefică organismului. „Algele marine Kombu sunt considerate ca fiind cele mai nutritive plante de pe Pământ”, spune specialistul.
Japonezii, care sunt mari consumatori, ştiu că aceasta este bogată în vitamine, macroelemente, microelemente şi aminoacizi esenţiali. Kombu mai conţine fucoidan, o polizaharidă care poate distruge celulele canceroase.
Aşa s-ar explica de ce locuitorii insulei Okinawa nu prea au auzit de cancer. Kombu face parte din alimentaţia lor zilnică.
Însă una din cele mai importante proprietăţi ale algelor este aceea că elimină din corp metalele grele. Chiar dacă pare ceva rar, intoxicaţia cu metale grele e mai frecventă decât am crede.
Ajunge să ne gândim la cadmiu, care este folosit la fabricarea bateriilor şi acumulatorilor, dar intră şi în compoziţia fumului de ţigară. Acest metal se acumulează în organe şi poate rămâne aici până la 30 de ani. Afectează ficatul, dă insomnii, taie pofta de mâncare, atrofiază muşchii şi scade imunitatea.
Intoxicaţia cu plumb este frecventă la cei care locuiesc în oraş. „Infrastructura învechită a conductelor din zonele urbane face ca părţi mici de plumb să se desprindă de pe ţevile vechi şi să ajungă în organism prin consumul apei «potabile» de la robinet, fie că este folosită ca atare, fie că este utilizată pentru gătit, pentru făcut baie sau duş”, explică dr. Cenci.
Mai conţin plumb gazele de eşapament pe care le inhalăm zilnic, unele cosmetice (ruj, vopsea de păr),dar şi alimentele păstrate în vase „contaminate” (vopsite, din plastic). Plumbul provoacă nefrită (inflamaţia rinichilor), însoţită de dureri lombare, frisoane sau febră, dar atacă şi nervi motori ai membrelor.
Mercurul se folosea acum şapte-zece ani pentru fabricarea plombelor dentare, aşa că cei care au fost la dentist în acea perioadă pot fi intoxicaţi. Dar cea mai frecventă cauza rămâne consumul de peşte contaminat, în special ton. Şi unele insecticide pot să conţină plumb.
Intoxicaţia cu mercur se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, insomnie, anemie. Foarte periculos este mercurul pentru gravide, căci substanţa depăşeşte bariera placentei şi ajunge la făt care se poate naşte cu malformaţii.
Depurativo Antartico, sirop cu proprietăţi detoxifiante se găseşte în farmacii la preţul de 50 lei.
Foto: Shutterstock