Albirea dinților este una dintre procedurile medicale la care tot mai mulți români apelează în ultima vreme, în căutarea zâmbetului perfect. Toată lumea îi admiră pe cei care au dinții albi, impecabili. Este, însă, sănătos să se apeleze la albirea lor? Părerile stomatologilor sunt împărțite.
„În ultimul an, numărul românilor care trec pragul cabinetului stomatologic și solicită o astfel de procedură este în creștere. Folosim o metodă de albire foarte modernă, cu un spectru larg în ceea ce privește diferite concentrații de substanță de albire (peroxid de hidrogen 6-25%) și intensități diferite (low – medium – high). De regulă, aceasta nu afecteaza smalțul dinților și este o procedură safe”, spune stomatologul Bianca Ivanciovici. În ultimii ani, metodele de albire au evoluat foarte mult, astfel încât rezultatele sunt imediate, iar efectele asupra dinților din ce în ce mai puțin nocive. „Una dintre cele mai moderne și avansate metode de albire este cea cu lampa LED, care emite lumina la un spectru optim pentru activarea gelului de albire, cu o intensitate a luminii de 100% mai mare decât cea mai apropiată lampă competitivă. Costul unei astfel de proceduri este intre 1100-1600 lei pentru 30-60 de minute”, spune stomatologul.
Costuri mai mici, riscuri mai mari
Procedura cu lampa zoom, cea mai moderna, este însă una costisitoare. Așa că pentru pacienții cu buget mic există metode de albire la domiciliu, cu un kit de albire. Acestea însă nu sunt la fel de eficiente și pot agresa serios dantura. „Pacienții trebuie să țină cont că, pentru a păstra o nuanță albă a dinților, este nevoie de o igienizare foarte bună și un control periodic la medicul stomatolog. La acțiuni repetate într-o perioadă foarte scurtă, de exemplu două albiri în 12 luni, se poate pierde din structura dentara, poate apărea o sensibilitate și crește numărul de carii dentare”, spune stomatologul Bianca Ivanciovici.
Ce este interzis să consumi după albirea dinților?
Desigur, medicul stomatolog are anumite recomandări, mai ales după ce pacientul a suportat o albire a dinților. „La un pacient fumător de un pachet de țigări și consumator de cafea, perioada de albire se poate reduce la jumătate (șase luni). Asta în condițiile în care în mod normal albirea dentară ține 12-24 de luni. Imediat după procedură trebuie să nu mănânci rosii, să nu bei sucuri colorate și să eviți fumatul”, spune Jona Yousif, medic stomatolog.