Albirea dentara: indicatii si contraindicatii

.

Se spune ca unul dintre cele mai atragatoare si feminine accesorii pe care il poate purta o femeie este zambetul. Dar ce facem atunci cand petele de la cafea, vin sau alte alimente colorate modifica culoarea naturala a dintilor?
O solutie la indemana este albirea dentara, o practica tot mai intalnita in cabinele stomatologice, care ne face zambetul mai frumos si atractiv.

Ce este albirea dentara si cand se poate apela la aceasta interventie?
Albirea dentara, acea manopera prin care culoarea dintilor este modificata de la culoarea lor naturala la o nuanta mai deschisa, se poate realiza atat in cabinet, cat si acasa.  In cadrul clinicii  noastre, procedura consta in aplicarea unui gel cu substanta activa pe suprafata dintelui, fiind ulterior activat de o lampa speciala. Durata tratamentului este de aproximativ o ora si jumatate, intr-o singura sedinta, in care pacientul va sta pe fotoliul stomatologic, ascultand muzica si purtand ochelari de protectie pentru a nu fi deranjat de lumina lampii de albire.

Sunt protejate tesuturile moi invecinate dintilor care primesc albirea, respectiv buzele sunt indepartate cu un inel moale de cauciuc iar gingia va avea o bariera din rasina fotopolimerizabila, usor de aplicat si indepartat.

Gelurile moderne de albire contin pe langa peroxidul de oxigen (substanta de albire- concentrare maxima de 40%) si alte substante care diminueaza sensibilitatea dintilor, cresc rezistenta smaltului si previn aparitia cariilor.

Dupa albire, toti pacientii nostri primesc suplimentar fluorizarea si desensibilizarea dintilor.

Ce rezultate se pot obtine?
Pana la 2-3 nuante mai deschise ale culorii dintilor.
Putem apela la albirea dentara si acasa, fiind necesara doar confectionarea unei gutiere care se aplica pe dinti. Aceasta se realizeaza in laboratorul dentar si in interiorul ei se aplica gel. Acest tip de procedeu este indicat celor care vor o albire graduala. Gutierele se poarta cateva ore in fiecare zi pana cand obtinem rezultatul dorit. La fel de bine se pot folosi pentru mentinerea rezultatelor obtinute prin albirea dintilor in cabinetul stomatologic.

”La albirea dentara pot apela pacientii care au tratat anterior toate afectiunile dentare si gingivale de care sufera, cum ar fi cariile, leziuni ale smaltului sau parodontite marginale. Apoi vom realiza o noua igienizare profesionala: detartraj, periaj profesional si air- flow. Pacientii trebuie sa inteleaga ca albirea dintilor se va aplica doar structurilor naturale, culoarea plombelor si lucrarilor protetice vizibile nu va putea fi modificata. Motiv pentru care, uneori, albirea dintilor este insotita de inlocuirea unor astfel de lucrari, pentru a obtine o culoare uniforma”, explica Dr.Manuela Lupascu- medic stomatolog in cadrul clinicii LLL Dental.

Cand nu e bine sa apelam la albirea dentara?
Sunt anumite cazuri in care albirea dentara nu este o recomandare. O situatie este atunci cand pacientul are foarte multe obturatii in zona frontala, ceea ce ar presupune schimbarea lor cu unele noi, adaptate la noua culoare. Si de aici, un proces continuu de modificarea a culorii dintilor, pentru a-si pastra mereu uniformitatea. Alte cazuri in care albirea dentara nu este recomandata, sunt cariile de colet, defecte ale structurii smaltului dentar sau gingivita netratata. Si in aceste cazuri frumusetea zambetului poate fi redata prin tratamente stomatologice dintre care primele optiuni sunt: fatetele ceramice care sunt aplicate prin proceduri non invazive. Acestea vor reda culoarea dorita a dintilor dar si alinierea lor.
Albirea se recomanda persoanelor care fumeaza si consuma cafea, ceai, vin rosu. De asemenea pot beneficia de albire pacientii ai caror dinti au fost afectati (ingalbeniti) din cauza tratamentului cu tetraciclina in copilarie.

    
Vedete din Romania Vedete internationale