Copiii mai plinuţi au des de suferit de pe urma răutăţii tovarăşilor de joacă. Iei atitudine sau minimalizezi situaţia?
Iată câteva reguli simple pentru a-l ajuta să aibă încredere în el.
„Mamă, la şcoală copiii râd de mine pentru că sunt gras”. Îţi sună cunoscut? Să ştii că nu eşti singura. Multe mame sunt în situaţia ta: au copii supraponderali care suferă din cauza aceasta.
Acceptă realitatea
Dacă într-adevăr copilul tău se confruntă cu o problemă de greutate, este inutil să-i spui că nu este adevărat şi că ceilalţi se înşală. Dacă nu accepţi realitatea, nu vei reuşi să-l aperi de răutăţile celorlalţi. Dimpotrivă, cu cât este mai protejat de tine, cu atât micuţul va resimţi mai puternic cuvintele grele din partea colegilor de şcoală. Şi poate ajunge în situaţia de a refuza să mai iasă din casă pentru a evita aceste situaţii neplăcute. Acasă va fi singurul loc în care el crede că se simte acceptat şi răsfăţat. Şi, mai ales, îndreptăţit să se consoleze cu ceva dulciuri.
Fă-i complimente
Fără minciuni: dacă este grăsuţ, atunci este grăsuţ! Iar tu, ca mamă, îl poţi ajuta să piardă câteva kilograme. Încearcă să-l convingi să se simtă bine în propria piele. Pentru asta trebuie să-i arăţi că îl iubeşti şi să îi faci complimente care să se refere, în primul rând, la corpul său. îi poţi spune, de exemplu: „Ştii că ai o feţişoară frumoasă? Îţi stă foarte bine îmbrăcat aşa.” Mesajul trebuie să fie clar: eşti frumos, chiar dacă eşti mai plinuţ. Doar aşa copilul va învăţa să-şi accepte propriul corp şi nu să se ruşineze. Şi va fi şi motivat să înfrunte sacrificiile pe care i le cere o dietă.
Grăsuţ, dar mereu bine dispus
Printre copii, ceea ce provoacă comentariile răutăcioase nu este burtica mai rotundă, ci o anumită nesiguranţă, asociată de obicei cu kilogramele în plus. Un copil vesel, sociabil, care participă la jocurile celorlalţi, îi va face pe tovarăşii de joacă să nu mai dea atâta importanţă problemei legată de greutate. Iată de ce sportul şi activităţile în aer liber au multiple beneficii: îl ajută să slăbească, dar, în primul rînd, îl fac mai agil şi, deci, mai sigur pe sine. Şi, atunci când este cazul, capabil să se apere cu o glumă bună de răutăţile copiilor.
Interzice-i hrana nesănătoasă!
Încearcă să îl faci să renunţe la obiceiurile alimentare nesănătoase cum ar fi mesele la fast-food şi consumul de dulciuri şi sucuri carbogazoase în timp ce stă la televizor sau la calculator. În plus, ai grijă ca porţiile pe care le consumă la fiecare masă să nu fie prea mari, ci doar îndeajuns pentru a se sătura. Renunţă la a-l îndemna să mănânce până „curăţă farfuria”, aşa cum făceau şi părinţii noştri cu noi, ci învaţă-l să se oprească atunci când simte că este sătul. Foarte important este să îl determini să mănânce cât mai multe fructe şi să îi tai, puţin câte puţin, din porţia de dulciuri.