Priveşte lumea cu detaşare, dacă vrei ca circulaţia venoasă să nu-ţi creeze probleme!
Te-ai gândit vreodată că felul tău de a fi poate fi responsabil pentru îmbolnăvirea trupului? Iată că cercetă-torii au descoperit că există o strânsă legătură între atitudinea personală faţă de lumea înconjurătoare şi afecţiunile sistemului circulator.
Chiar dacă îţi vine greu să recunoşti, cu toţii încercăm, uneori, sentimente mai puţin lăudabile, precum invidia, cinismul, prefăcătoria, gelozia sau chiar ura. Acestea nu fac altceva decât să contribuie, în timp, la dereglarea circulaţiei sanguine şi la declanşarea unor afecţiuni cardio-vasculare grave. Răspunde cu maximum de sinceritate la întrebările de mai jos, ca să vezi dacă rişti să te confrunţi în viitor cu vreo boală venoasă!
Ai 0 puncte la orice răspuns A, iar pentru fiecare răspuns bifat la litera B, acordă-ţi câte 2 puncte.
1 Te afli la supermarket. Aglomeraţie mare. Te aşezi la rând, în dreptul casei speciale, rezervată celor care au de plătit mai puţin de 10 produse. În faţa ta mai sunt câteva persoane. Ce faci? A. Iau un pliant sau o revistă şi răsfoiesc, ca să treacă timpul mai repede. B. Arunc priviri peste umărul clientului din faţa mea, ca să văd dacă nu cumva vreunul dintre cei care stau la rând are mai mult de 10 produse în coş.
2 Majoritatea oraşelor mari ale lumii au un număr mare de locuitori fără domiciliu, care stau pe străzi. Cum vezi această situaţie? A. Aceşti oameni sunt victime ale sărăciei, bolii şi neşansei. B. Cred că astfel de oameni îşi merită soarta. Lipsa ambiţiei şi a voinţei i-a adus în această situaţie jalnică.
3 Răspândirea celei mai crude boli a zilelor noastre, SIDA, a atins proporţii înspăimântătoare. Ce crezi tu despre asta? A. SIDA este una dintre cele mai mari tragedii ale lumii moderne. B. În mare parte, de vină este lipsa de responsabilitate a oamenilor, atât a celor infectaţi deja, cât şi a celor expuşi.
4 La serviciu sau acasă, e de făcut ceva foarte important, în timp scurt. Cum te descurci? A. Cer imediat ajutorul colegilor sau al prietenilor. B. Prefer să fac de una singură totul, ca să fiu sigură că iese bine.
5 Te afli într-un autovehicul, în traficul infernal. Observi că maşinile din faţă încetinesc brusc. La ce te gândeşti? A. E posibil să se facă nişte lucrări pe şosea mai în faţă. B. Cu siguranţă a avut loc un accident.
6 Urmează perioada scrutinului electoral. Cum te comporţi? A. M-am obişnuit deja că politicienii nu merită să fie trataţi cu încredere, aşa că sunt detaşată de eveniment. B. Mă implic sufleteşte cât pot, pentru a susţine candidatul favorit.
7 Mergi pe stradă şi vezi trecând cu greu pe lângă tine o persoană obeză. Ce crezi? A. Biata de ea! Se confruntă cu o problemă gravă de sănătate, fie de ordin psihic, fie metabolic. B. Respectiva persoană nu are pic de control de a ajuns în halul ăla.
8 Într-un autoturism sau în taxi, oricine preferă să se aşeze pe locul din dreapta şoferului. De ce oare? A. Astfel ai şansa de a admira mai bine peisajul înconjurător de pe traseu. B. Locul oferă mai multă vizibilitate asupra eventualelor obstacole neprevăzute.
9 Deşi au ocazia de a călători fără bilet în mijloacele de transport în comun, unii oameni nu ar face aşa ceva nici în ruptul capului. De ce? A. Pentru că pur şi simplu nu e corect şi moral să faci aşa ceva. B. Pentru că le e foarte frică să nu fie prinşi şi să plătească amenzi usturătoare.
10 Stai de vorbă cu soţul sau prietenul, într-o după-amiază de weekend. Cum ţi se pare conversaţia? A. Chiar îmi place să-mi ascult jumătatea şi sunt foarte atentă la orice îmi spune. B. Mă surprind adesea că gândurile îmi zboară în cu totul altă parte sau mă concentrez asupra unei alte teme de discuţie pentru a schimba subiectul.
11 Trebuie să rezervi un bilet de călătorie la agenţie. Cum procedezi? A. Nu intru în detalii, plătesc şi gata. B. Prefer să aleg eu locul, pentru a fi sigură că îmi convine poziţia în mijlocul de transport.
12 Soţul vrea să te surprindă pregătind o mâncare mai deosebită în bucătărie. Între timp… A. …fie vorbesc la telefon cu o amică, fie citesc un ziar sau revistă, fie mă uit la televizor… B. …mai trag cu ochiul să văd dacă se descurcă, să fiu sigură că nu arde ceva pe-acolo.
13 Eşti la cumpărături printr-un supermarket sau în mall. Vezi cum oamenii din jur se plimbă agale, fără griji. La ce te gândeşti? A. Ce multă lume e azi la cumpărături! Îmi place să văd atâţia oameni relaxaţi în jur! B. Uite cum nu au unii pe unde să-şi piardă timpul! Şi se mai plânge lumea că nu are bani!
14 Se apropie ziua ta de naştere. Ştii că soţul urmează să-ţi ofere un cadou frumos. Ce ai vrea? A. Îmi plac surprizele plăcute, aşa că las la alegerea lui cadoul. B. Prefer să-mi aleg singură cadoul. Ori îmi dă bani să-mi iau eu ce vreau, ori mergem împreună în oraş şi îmi cumpăr ceva.
15 Nu o dată ţi s-a întâmplat să dureze mult prea mult statul la coadă în faţa unui ghişeu, la casă, într-un magazin sau la bancă. De ce crezi că se întâmplă asta? A. Trebuie să acceptăm situaţia. Cozile fac parte, în felul lor, din viaţa de zi cu zi. Nu e nimeni vinovat. B. De cele mai multe ori, incompetenţa angajaţilor îşi spune cuvântul.
Interpretarea rezultatelor
Între 0 şi 10 puncte
Eşti în afara oricărui pericol!
Ţine-o tot aşa! Detaşarea cu care priveşti evenimentele care se petrec în jurul tău nu-ţi pune circulaţia sângelui în pericol. Eşti o persoană calculată, calmă, pentru care grijile cotidiene sunt doar parte din viaţă şi nimic mai mult. Ai un puls normal, inima nu-ţi creează probleme şi ştii cum să ai grijă de sănătatea ta. Cu siguranţă te hrăneşti corect, te mişti adesea în aer liber şi nu faci abuzuri alimentare. Deşi eşti relaxată, nu duci lipsă de activitate şi eşti apreciată pentru asta.Bravo! Cred că toată lumea îţi invidiază picioarele de divă!
Între 12 şi 20 puncte
Atenţie la neatenţie!
Ai toate motivele să te îngrijorezi. Dacă vei continua să te comporţi aşa, problemele cu circulaţia sângelui, apariţia precoce a varicelor, a celulitei şi a hemoroizilor nu te va evita. Oscilezi între extreme, când trăind stări de prea multă acalmie, când prea multă agitaţie te face să nu-ţi găseşti liniştea. Încearcă să-ţi stabileşti un program corect de masă, pe care să-l şi respecţi cu stricteţe. Mai lasă-i pe ceilalţi să-şi vadă de viaţa lor, şi tu consumă-ţi energia negativă practicând un sport sau făcând plimbări lungi în aer liber.
Între 22 şi 30 puncte
Schimbă-te sau ajungi la medic!
Comportamentul tău ţi-a instalat în organism probleme circulatorii. Eşti mult prea agitată şi preocupată de alţii! Probabil deja ai palpitaţii, pulsul neregulat şi ceva probleme cu tensiunea. Parcă ai şi câteva vinişoare sparte pe picioare… Nu ar fi de mirare să ţi se descopere afecţiuni cardiace severe pe viitor. Te alimentezi haotic şi iei medicamente fără să fi consultat un medic în prealabil. Ca să diminuezi din răul pe care singură ţi l-ai făcut deja, trebuie să-ţi schimbi radical atitudinea! Mergi la medic şi învaţă să începi un nou stil de viaţă!