Ochii sunt o parte sensibilă și importantă a corpului nostru, iar utilizarea anumitor produse cosmetice poate avea un impact negativ asupra lor. Din acest motiv, este esențial să fim atenți la efectele pe care le pot avea produsele cosmetice.
Unele semne precum roșeața, senzația de arsură sau lăcrimarea excesivă ar putea indica o alergie la compușii existenți în cosmeticele pe care le folosești, fie ele creme sau farduri. Există mai multe semne care indică faptul că ochii suferă din cauza utilizării produselor cosmetice sau a altor factori.
”Ochii roșii pot fi un semn că ochii sunt inflamați sau iritați”
”Roșeața poate fi un semn că ochii sunt inflamați sau iritați. Acest lucru poate fi cauzat de utilizarea produselor cosmetice care conțin substanțe iritante sau de alergii. La fel, lăcrimarea excesivă, senzația de arsură sau disconfortul ocular, cum ar fi arsurile, înțepăturile sau senzația de nisip în ochi, poate indica faptul că ochii suferă.
Totodată ar trebui să fim receptivi atunci când în zona ochilor apare senzație de mâncărime sau dacă dimineața ne trezim cu ochii umflați sau afectați de secreții oculare”, precizează medicul oftalmolog Alina Stănilă Panga pentru UNICA.RO.
„În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de inflamații, iritații, sau alergii la substanțele utilizate pentru aplicarea genelor false”
Astfel, este important să fiți atenți la aceste semne și să consultați un medic oftalmolog dacă aveți oricare dintre aceste simptome. Specialistul vă poate ajuta să identificați cauza problemei și vă poate oferi tratamentul adecvat pentru a vă proteja ochii și a preveni complicațiile. Totodată, există măsuri de precauție pe care le putem lua pentru a nu ajunge în această situație.
În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de inflamații, iritații, sau alergii la substanțele utilizate pentru aplicarea genelor false externe sau celor aplicate pe genele naturale.
Cum identificăm produsele cosmetice care pot agrava anumite afecțiuni
Iată câteva recomandări importante ale oftalmologului despre cum să identificăm produsele cosmetice care pot afecta ochii pentru a preveni orice potențial risc:
Verificați eticheta produselor cosmetice pentru a identifica orice ingredient care poate fi iritant pentru ochi. Ingredientele comune care pot avea un efect negativ asupra ochilor includ parabeni, formaldehidă, sulfați, alcool și coloranți artificiali. Dacă sunteți sensibil la unul dintre aceste ingrediente, evitați produsele care le conțin.
Evitați utilizarea produselor vechi sau expirate, care pot deveni toxice sau iritante pentru ochi. Dacă au expirat sau sunt mai vechi de șase luni, acestea trebuie aruncate. În plus, nu împărțiți niciodată produsele cosmetice cu alții și nu utilizați niciodată produse care par să fie deteriorate.
Evitați utilizarea produselor cosmetice în timpul unei infecții oculare, deoarece acestea pot agrava problema și pot duce la complicații suplimentare.
Curățați bine zona ochilor înainte de a aplica produse cosmetice pentru a preveni orice iritații sau infecții oculare. Evitați aplicarea fardurilor pe marginea internă a pleoapei, astfel că suprafața oculară să nu intre în contact cu produsul cosmetic.
Folosiți produse cosmetice testate oftalmologic și verificați eticheta produselor cosmetice pentru a confirma acest lucru.
Picăturile pentru ochi, un pericol dacă nu sunt recomandate de medic
Dacă însă te afli în această situație chiar și după ce ai luat toate măsurile de precauție, e important să te adresezi unui medic. ”În cazul în care aveți orice îngrijorări cu privire la starea ochilor sau dacă simptomele persistă, este recomandat să consultați un medic oftalmolog pentru un diagnostic adecvat și un tratament corespunzător. Nu este recomandat să utilizați picături pentru ochi fără a obține mai întâi consultul medicului oftalmolog.
Utilizarea picăturilor pentru ochi fără a primi recomandarea medicului poate agrava simptomele și poate duce la complicații suplimentare. Este important să fiți vigilenți cu privire la simptomele de iritare oculară și să acționați imediat pentru a preveni orice complicări ulterioare”, a mai spus Dr. Alina Stănilă Panga.