Suntem tot mai obosite, avem senzația că ziua este prea mică pentru ceea ce avem de făcut și suntem tot mai stresate. De vină nu este doar faptul că muncim prea mult sau că ne încărcăm zi de zi cu o sumedenie de sarcini. Responsabil pentru aceste stări poate fi și un dezechilibru hormonal.
Există mai multe tipuri de astfel de tulburări care se pot manifesta nu doar prin insomnii și stres, ci și prin căderea părului sau exfolierea unghiilor. Oboseala și insomniile, de exemplu, pot sugera o problemă a glandelor adrenale (suprarenale), acele glande care produc hormonii stresului. Dacă pe lângă aceste simptome vă confruntați și cu constipație, cădere a părului, unghii casante și îngrășare, atunci este posibil să suferiți de o dereglare a tiroidei.
Citește și: Alimente care provoacă insomnii
Perimenopauza, acea perioadă de tranziție către menopauză când ovarele încetinesc producția de hormoni, sau problemele menstruale sugerează un dezechilibru al secreției de estrogen, progesteron, testosteron și hormoni sexuali. Dacă te-ai îngrășat brusc și nu ai modificat nimic în alimentație, atunci este posibil să fie o combinație între toate aceste trei dezechilibre.
Citește și: 5 obiceiuri care provoacă insomnii
Pe scurt, dacă ai o stare generală proastă, nu te simți bine și starea aceasta persistă de ceva timp, este clar ceva în neregulă cu tine și trebuie să mergi la un doctor. Cel mai posibil te confrunți cu unul dintre dezechilibrele hormonale amintite mai sus, motiv pentru care ar trebui să începi să faci teste pentru tiroidă și alte afecțiuni hormonale. Nu uita că un mod de trai dezechilibrat duce și la o dereglare a organismului, așa că poți, în paralel cu testele medicale, să faci puțină ordine în viața ta.
Iată ce ai de făcut
Renunță la dulciuri și la ”ronțăieli”. Dacă ai tendința să mănânci prea mult dulce și hormonii vor avea de suferit. Îți propunem un test: renunță la toate dulciurile dăunătoare de tipul batoanelor de ciocolată, prăjituri din comerț, bomboane gumate, cu lapte, cu ciocolată, la gustări de tipul chipsurilor, sticksurilor, timp de două săptămâni. Vezi cum te simți și dacă observi o îmbunătățire, atunci este clar că ești pe drumul cel bun și trebuie să continui. Redu cerealele, legumele și fructele prea dulci tot timp de două săptămâni. Este posibil să suferi de intoleranță la carbohidrați. Consumă mai multe grăsime sănătoase și nu te mai teme atât de mult de … grăsimi. Dacă nu consumi suficienți astfel de nutrienți atunci producția ta de hormoni va fi afectată. Hrănește-ți flora intestinală! Ai grijă ca din meniul tău să nu lipsească alimentele bogate în fibre, fermentate, care ajută bacteriile din tractul intestinal să se dezvolte. Doar așa vei ave aparte de o digestie bună, iar hormonii tăi vor funcționa perfect. Nu mai consuma cafea. Stimulenți precum cafea, produse care conțin cafeină, băuturi energizante, acidulate sau chiar ceaiul și ciocolata afectează hormonii care ne ajută să dormim. Foto: Shutterstock.com
Ultima modificare martie 25, 2022 12:57 pm