Ai candidoză sau o boală cu transmitere sexuală? Vezi cum faci diferenţa!

.

Candidoza este mai mult neplăcută decât periculoasă şi în general trece în câteva zile cu un tratament local. Însă înainte de a începe tratamentul trebuie să fii sigură că ai candidoză şi nu o boală mai gravă cu transmitere sexuală. Vezi care sunt diferenţele!
Evident, diagnosticul final îl poate pune doar medicul ginecolog. Dar până ajungi la control, iată cum îţi poţi  da seama dacă ai o banală candidoză sau o altă boală cu transmitere sexuală.

Care e diferenţa între candidoză şi bolile cu transmitere sexuală

Simptomele pot fi asemănătoare şi în candidoză, şi în bolile cu transmitere sexuală. Însă diferă cauzele şi agentul patogen responsabil.
Candidoza vaginală este o boală foarte des întâlnită şi în general trece rapid cu un tratament antifungic local. Nu este considerată o boală cu transmitere sexuală pentru că o poţi face chiar şi în lipsa contactului sexual. Candidoza este provocată de Candida Albicans, o ciupercă pe care toate femeile sănătoase o au în vagin. Problemele apar când există un dezechilibru al florei vaginale, iar Candida se înmulţeşte excesiv, provocând simptomele neplăcute ale candidozei.
Bolile cu transmitere sexuală se iau numai prin contact sexual, agenţii patogeni fiind prezenţi în sângele, urina, sperma, saliva sau secreţiile vaginale ale persoanei bolnave. Poate fi vorba de bacterii (gonoreea, sifilisul), virusuri (herpesul, HPV) sau paraziţi (tricomoniaza).

Cum îţi dai seama dacă ai candidoză sau o boală cu transmitere sexuală

Candidoza este neplăcută, dar nu este o boală periculoasă. De obicei trece în câteva zile cu un tratament local constând într-un antifungic, de exemplu clotrimazol. În schimb, bolile cu transmitere sexuală necesită tratament cu antibiotice sau alte medicamente prescrise de medic. Dacă bănuieşti că ai o boală cu transmitere sexuală trebuie să mergi imediat la control pentru că, netratate, acestea pot duce la complicaţii grave, de exemplu boala inflamatorie pelvină şi infertilitate.
Evident, cel mai bine e să mergi la un medic ginecolog care îţi va spune exact ce boală ai. Până atunci, uite cum faci diferenţa între candidoză şi bolile cu transmitere sexuală.
Secreţia vaginală. În candidoză, secreţia vaginală este de culoare albă şi are consistenţa brânzei de vaci. În BTS-uri, secreţia poate fi şi galbenă, verzuie şi are diverse consistenţe.
Mirosul vaginal. În candidoză, secreţia vaginală şi zona genitală nu au un miros specific. Dacă ai o BTS, mirosul este urât, uneori „de peşte”.
Disconfortul vaginal este pezent şi în candidoză, şi în BTS. Poţi să ai mâncărimi, iritaţii, senzaţie de arsură, inclusiv în timpul sexului sau când urinezi.
Răni sau umflături în jurul zonei genitale. Candoza nu provoacă răni, umflături, negi. În schimb, bolile cu transmitere sexuală pot să provoace leziuni pe mucoasa genitală, în jurul rectului sau umflarea nodulilor limfatici în zona inghinală.
Sângerări vaginale. Candidoza nu afectează menstruaţia. Dar bolile cu transmitere sexuală pot provoca sângerări între menstruaţii.
Dureri pelvine. Candidoza nu duce la dureri de ovare, uter, etc. Însă o boală cu transmitere sexuală care nu a fost tratată la timp poate infecta aceste organe, ceea ce provoacă dureri în abdomenul inferior.
Alte simptome. Simptomele candidozei se limitează la vagin şi vulvă – evident, dacă ai o candidoză vaginală. Însă bolile cu transmitere sexuală pot să dea iritaţii pe mâini, picioare sau trunchi.
Foto: Shutterstock

Ultima modificare ianuarie 17, 2015 12:49 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale