În anumite zone ale Africii, numărul de cazuri de COVID-19 și de decese cauzate de boală sunt mai mici, în ciuda ratei mici de vaccinare.
Studiile recente arată că în unele zone ale Africii s-a atins imunizarea de turmă, după ce aproape 70% din populație a trecut prin boală. O explicație pentru numărul mic de decese o reprezintă media de vârstă scăzută și raritatea comorbidităților de tip diabet și obezitate sunt relativ rare pe acest continent.
Mai mult, epidemiologii au spus pentru săptămânalul german Der Spiegel că în Africa există multe virusuri asemănătoare cu SARS-CoV-2, la care oamenii sunt expuși mai des decât în Europa, dezvoltând o imunitate încrucișată, ce îi protejează și de noul coronavirus.
Cifrele oficiale privind numărul de cazuri de COVID-19 au fost mereu mici, întrucât s-a testat foarte puțin și chiar deloc în cartierele sărace. Testele de anticorpi efectuate în Kenya arată că majoritatea populației are protecție la boală deja.
În data de 1 noiembrie, rata de pozitivare din Kenya era de 0,8%, în condițiile în care în vârful pandemiei 25% din teste erau poztive. Carantina de noapte s-a ridicat, barurile și cluburile funcționează din nou ca înainte, în condițiile în care procentul de vaccinare este de 6%.
Epidemiologul Isaac Ngere a vrut să înțeleagă mai bine situația din Kenya, așa că a testat mii de locuitori de acolo în mai multe etape. „În mai și iunie, 66% din oameni făcuseră boala. Asta a fost înainte de valul violent adus de tulpina Delta”, a spus el, citat de Libertatea. „Sunt sigur că valorile din Nairobi sunt acum de peste 70%. Iar asta este aproape imunitate de turmă”.
Mai mult, Ngere a mai observat o diferență foarte importantă între țara africană și alte țări din Europa și nu numai: „Mortalitatea cazurilor a fost de 20 de ori mai mică decât în alte țări din Europa sau față de SUA. Este uimitor”.
O posibilă explicație pe care a găsit-o Ngere pentru această situație este următoarea: „În special în Africa Centrală și de Est, există multe virusuri similare coronavirusului. Locuitorii sunt expuși mult mai des decât în Europa, de exemplu. Prin urmare, presupunem că mulți au dezvoltat un fel de imunitate încrucișată care protejează acum și împotriva SARS-CoV-2”.