De ce unele femei au dureri menstruale şi altele nu
Pentru că la unele din noi secreţia de prostaglandine este mai mare, deci contracţiile uterului sunt mai puternice. Specialiştii nu pot spune de ce unele femei au o secreţie mai mare de prostaglandine, dar bănuiesc că este ceva genetic. Dacă ai dureri menstruale intense probabil că şi mama, sora sau mătuşa ta se confruntă cu aceeaşi problemă pe care o vei transmite şi fiicei tale.
Pentru a micşora secreţia de prostaglandine, unii medicii recomandă începerea tratametnului cu antiinflamatoare cu câteva zile înainte de începerea menstruaţiei.
Mai contează şi diametrul colului uterin. Femeile care au un col uterin îngust vor avea dureri mai mari pentru că uterul trebuie să se contracte mai tare ca să împingă în afară lichidul menstrual. Al doilea factor anatomic implicat în intensitatea durerilor este uterul retrovers. Femeile care au uter retrovers – adică aplecat spre spate – ar putea să se confrunte cu dureri mai mari.
Stilul de viaţă are şi el un cuvânt de spus. Dacă eşti sendetară, durerile sunt mai mari şi ai putea să le diminuezi făcând mai multă mişcare pe tot parcursul lunii. Asta te-ar putea ajuta şi la relaxare pentru că stresul măreşte durerile.
Când durerile menstruale sunt un semn de boală
Nu în ultimul rând durerile puternice din timpul menstruaţiei ar putea fi rezultatul unei afecţiuni ginecologice pe care încă nu ai descoperit-o. Medicii vorbesc de dismenoree primară – care nu are nicio cauză anume – şi dismenoree secundară, care este simptomul unei boli.
În acest ultim caz, există o veste bună: dacă tratezi cu succes boala de care suferi, durerile vor fi mai puţin intense. Din păcate, tratamentul nu este întotdeauna uşor. Endometrioza, fibromul uterin şi boala inflamatorie pelvină sunt doar câteva din afecţiunile care pot agrava crampele menstruale.
Durerile menstruale în cifre
Dacă nu ai dureri puternice la menstruaţie, asta nu înseamnă că uterul tău nu funcţionează cum se cuvine. Contracţii există tot timpul, chiar dacă nu le simţi, altfel lichidul menstrual nu ar mai fi eliminat.
Însă contracţiile uşoare, nu produc durere. Femeile care trec prin perioada menstruală fără dureri au contracţii uterine ce ating o presiune de 50-80 mmHg – se măsoară la fel ca tensiunea arterială – şi durează 15-30 de secunde, având o frecvenţă de 1-4 contracţii la fiecare 10 minute.
Dacă ai dureri puternice, înseamnă că ai contracţii mai intese, care pot să treacă de 400 mmHg, durează peste 90 de secunde şi apar la 15 secunde una după alta.
Citeşte şi despre tratamentele eficiente pentru dureri menstruale.