Oboseală, nervozitate, depresie, pofte… sunt toate simptome ale sindromului premenstrual. Nu le lăsa să-ţi controleze viaţa! Vezi cum poţi scăpa de ele!
Cum se manifestă sindromul premenstrual
Din cauza hormonilor, care îşi fac de cap înaintea menstruaţiei, poţi să ai de a face cu: oboseală, nervozitate, depresie, crampe, pofte, lipsă de concentrare, balonare, acnee, constipaţie. Aceste simptome diferă de la lună la lună, uneori fiind mai intense, alteori lipsind cu desăvârşire.
Dar chiar şi atunci când sunt puternice, nu înseamnă că trebuie să-ţi controleze viaţa.
Iată ce poţi face ca să te simţi mai bine în zilele ”cu probleme”
1. Schimbă-ţi dieta! O alimentaţie greşită, bogată în zahăr şi sare înrăutăţeşte simptomele. Ca să te simţi mai bine, mănâncă puţin şi des, evită dulciurile şi alimentele foarte sărate, consumă multe lactate şi fibre. Astfel scapi de balonare, constipaţie şi retenţia de apă. Dacă renunţi la cafea şi alcool eviţi oboseala.
2. Fă mişcare! Chiar dacă nu te simţi bine, iar mişcarea e ultimul lucru de care ai chef, să ştii că o scurtă plimbare te ajută mai mult decât crezi – te scapă de crampe, oboseală şi nervozitate.
3. Alungă stresul! Cu cât eşti mai stresată cu atât te simţi mai rău înaintea menstruaţiei. Ai grijă ca măcar în aceste zile să dormi suficient şi să eviţi lucrurile care îţi produc anxietate. Dacă e posibil încearcă un masaj de relaxare sau orice altă activitate care îţi face plăcere.
Ce poţi face zi de zi ca să previi sindromul premenstrual
1. Ia un supliment cu multivitamine. Pe mângă alimentaţia sănătoasă, ai nevoie de un supliment cu vitamine şi minerale, în special de calciu, vitamina D, vitamina din grupul B şi fier. Un aport suficient de calciu şi magneziu reduce crampele, vitaminele B previn depresia, iar fierul scapă de anemie.
2. Consumă grăsimi bune! Seinţe de in, avocado, peşte, nuci şi migdale crude… toate acestea conţin grăsimi omega 3, care au rol antiinflamator şi astfel previn crampele, depresia, durerile de cap, dar şi acea senzaţie de tensiune la nivelul sânilor.
3. Fă sport în mod regulat. În afara zilelor de menstruaţie şi sindrom premenstrual nu mai ajunge o simplă plimbare. Ai nevoie de exerciţii fizice mai intense. Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase şi mai slabe, femeile active fizic nu prea se confruntă cu sindromul premenstrual. Alege un sport care îţi place şi practică-l de 4-5 ori pe săptămână.
Foto: Thinkstock