Afecțiunea care apare după Covid-19 și afectează în special tinerii. Explicațiile medicului

.

Efectele pandemiei Covid-19 sunt încă vizibile în cabinetele medicilor din întreaga lume, iar una dintre urmări este scăderea vârstei la care pacienții sunt diagnosticați cu coxartroză.

Afecțiunea poate fi identificată în special la persoanele care au utilizat pe termen lung medicamente corticosteroide, dar nu numai. Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped specializat în chirurgia şoldului şi a genunchiului, trage un semnal de alarmă.

„Am efectuat numeroase intervenții chirurgicale la pacienți în jurul vârstei de 40 de ani după infectarea cu Covid-19”

„În urma valului de Covid-19, a fost înregistrat un număr semnificativ mai mare de cazuri de coxartroză la persoanele tinere, iar cei mai mulți dintre aceștia au dezvoltat necroza capului femural. Am efectuat numeroase intervenții chirurgicale la pacienți în jurul vârstei de 40 de ani după infectarea cu Covid-19”, susține Dr. Robert Apostolescu.

Necroza capului femural apare atunci când articulația șoldului nu primește suficient sânge pentru a funcționa corespunzător. În această situație, osul din capul femurului începe să se deterioreze și să moară.

Citeşte și: Lili Sandu, despre suferința cu care se luptă: „Coronavirusul mi-a îmbolnăvit mama, paralizându-i picioarele”

Citeşte și: Imunitate scăzută: ce afecțiuni medicale pot apărea și ce vitamine sunt indicate

Tratamentul care poate avea un impact asupra sănătății pe termen lung a pacienților

În mod obișnuit, persoanele cu un risc crescut de a dezvolta această afecțiune sunt cele care suferă de alte probleme medicale care pot duce la necroză ischemică, cum ar fi boala de Cheson, anemia cu celule falciforme, boala Gaucher, sau cele care au avut accidente precum luxații sau fracturi de șold.

”De asemenea, se includ în această categorie și persoanele care au utilizat pe termen lung medicamente corticosteroide, care sunt, în mod normal, prescrise pentru tratamentul astmului sau al artritei reumatoide.

În timpul pandemiei, aceste medicamente au fost administrate pacienților pentru gestionarea simptomelor sindromului de detresă respiratorie acută și prevenirea leziunilor pulmonare acute. Astfel, cercetările au arătat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca acest tratament, care a fost eficient pe termen scurt, să aibă un impact asupra sănătății pe termen lung a pacienților”, arată specialistul.

Citeşte și: Cum își întărește Elwira Petre imunitatea. Mixul cu care spune că se protejează de gripă: „Mă întorc la remedii naturiste”

Citeşte și: Cum scapi de durerile de spate. Greșeala pe care o faci când stai la birou sau în bancă

Care sunt cele mai eficiente metode de tratament și cât durează recuperarea

În stadiile avansate ale necrozei aseptice a capului femural, intervențiile chirurgicale reprezintă cele mai eficiente metode de tratament. Dacă necroza aseptică a capului femural este identificată într-un stadiu incipient, atunci ea poate fi tratată și rezolvată fără proceduri complexe, cum ar fi înlocuirea articulației șoldului.

În astfel de cazuri, decompresia capului femural sau oxigenoterapia hiperbară sunt suficiente pentru a opri progresia bolii și pentru a preveni dezvoltarea coxartrozei. Procesul de recuperare după intervenția de decompresie a capului femural durează câteva luni, iar pacienții trebuie să folosească cârje pentru a evita suprasolicitarea articulației de șold.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton