Răspunsul nu este ușor de dat. Simptomele sunt greu de interpretat, iar specialiștii încă cercetează această afecțiune și încearcă să-i găsească leacul, dar și cauzele.
Dacă ai un copil mereu agitat, care se concentrează greu și este dificil de stăpânit, ar putea suferi de sindromul hiperkinetic cu deficit de atenție (ADHD). Dar nu te grăbi să tragi concluzii: ar putea fi vorba doar de un comportament specific vârstei sau de probleme care pot fi reglate prin disciplină.
Atenție la alimentație!
Cauzele exacte ale ADHD nu sunt în întregime cunoscute. Se bănuiește că ar fi vorba de factori genetici, de mediu, dar și de alimentație. S-a constatat că cei suferinzi de acest sindrom au un nivel scăzut de dopamină, noradrenalină și serotonină – substanțe și hormoni care asigură buna funcționare a creierului. În ceea ce privește alimentația, ar trebui evitați anumiți aditivi alimentari. În schimb, nu ar trebui să lipsească alimentele bogate în fier, zinc, fructe, legume, acizi grași omega-3 și omega-6. La sfatul medicului, îi poți da și suplimente alimentare. Există cercetători care corelează ADHD cu faptul că cei mici se uită la televizor de la vârste fragede. Jocurile pe calculator au și ele partea lor de vină. Deci, ar fi bine ca până în trei ani să nu aibă deloc acces la TV, iar la ceilalți, timpul de vizionare și de joacă la computer va fi limitat.
Dificil de diagnosticat
Există o anumită graniță între ADHD și un comportament ușor deviant al copilului care are probleme de disciplină. Dacă ai anumite suspiciuni, ar fi bine să apelezi la sfatul unui specialist care ar putea să se pronunțe. În primă instanță, poți vorbi cu educatoarea sau cu învățătoarea copilului, care a văzut mai multe cazuri și ar putea să aibă o intuiție bună și în ceea ce-l privește. Dar nu te rezuma doar la părerea ei. Sindromul este dificil de diagnosticat și este nevoie de un examen clinic la care participă mai mulți specialiști. La copiii mici, între doi și patru ani, poate fi confundat cu comportamentele specifice vârstei, iar la cei mari, cu o personalitate accentuată și probleme de disciplină.
Reguli de bună purtare
„Dacă este doar o problemă de comportament, există câteva reguli simple”, spune Cristina Ion-Rădulescu. Apelează la sistemul de recompense atunci când este cuminte și face ce îi spui. Retrage-i un beneficiu (cum ar fi desertul, vizionarea unui film, cumpărarea unei jucării noi etc.) atunci când încalcă o regulă. Totodată, pentru a-l ajuta, împarte sarcinile complexe în bucăți mai mici și spune-i etapa următoare doar după ce a terminat-o pe prima.
„ADHD e o tulburare care presupune un dezechilibru în chimia și anatomia creierului, cu determinare genetică, dar care poate fi influențată educațional. Este caracterizată printr-un nivel de dezvoltare necorespunzător vârstei în ceea ce privește atenţia (concentrare, distractibilitate), activitatea motorie şi impulsivitatea, simptome care pot să apară în orice combinaţie, la şcoală, acasă şi în alte situaţii. ADHD poate afecta copiii de toate vârstele, poate evolua cronic și la vârsta adultă, schimbând semnificativ modul de viață prin influențarea relațiilor sociale și a performanțelor academice.” Foto: Shutterstock