Probabil cel mai utilizat ulei la nivelul ţării noastre este uleiul de floarea soarelui. Cu toate acestea, mulţi dintre cei care îl folosesc nu ştiu adevărul despre acest tip de ulei.
Uleiul de floarea soarelui nu poate fi considerat benefic pentru organism, aşa cum reclamele de la TV încearcă să ne convingă, însă, consumat aşa cum ar trebui, nu este nici nociv. Din păcate însă, majoritatea oamenilor îl folosesc greşit, iar asta face din uleiul de floarea soarelui un adevărat inamic pentru sănătate.
Ştim deja că un mod de viaţă sănătos nu include prăjeli de niciun tip. Însă foarte puţini dintre noi pot spune că au renunţat cu totul la prăjeli. Ocazionalul ou ochi, ocazionalii cartofi prăjiţi fac în continuare parte din viaţa noastră, chiar dacă suntem conştienţi că astfel de mâncăruri nu ne ajută cu nimic din punct de vedere nutriţional, ba chiar ne afectează sănătatea.
Însă şi mai grav decât faptul că mâncăm uneori prăjeli, este faptul că mulţi oameni folosesc acelaşi ulei pentru a prăji diverse alimente, uneori chiar şi mai mult de două-trei ori.
Cum ştii că un ulei este bun pentru prăjit
Uleiul de floarea soarelui poate fi consumat în condiţii de siguranţă crud şi în cantităţi moderate. De îndată ce începem să prăjim în el, uleiul de floarea soarelui devine un adevărat inamic al sănătăţii. Explicaţia este simplă – punctul său de ardere este destul de mic, mai exact 232 de grade. Iar prăjirea în acelaşi ulei, de mai multe ori, face din acel ulei un produs toxic cu potenţial cancerigen pentru organism.
Una dintre grăsimile cu cel mai ridicat punct de ardere este uleiul de avocado (271 grade). Totuşi, asta nu înseamnă că este în regulă să consumăm prăjeli. Dar, înainte de a cumpăra un ulei pentru prăjit, este bine să te informezi cu privire la punctele de ardere ale diferitelor grăsimi. Cu cât punctul de ardere este mai ridicat, cu atât mai potrivit este acel ulei pentru prăjit.