Cât sunt de bune pentru organism celebrele smoothie-uri , foarte apreciate și foarte la modă acum? Pare că aceste băuturi ne aduc numai beneficii, așa să fie?
Nutriționistul Alexandra Alexandru ne explică avantajele și dezavantajele prezenței smoothie-urilor în dieta de zi cu zi:
„Smoothie-urile pot face parte dintr-un stil alimentar echilibrat, ce conține toate categoriile de alimente integrale (pentru asigurarea tuturor macro și micronutrienților necesari bunei funcționări a organismului).
Beneficiile categorice ale smoothie-urilor:
- Posibilitatea de a te hrăni și hidrata (mare parte din aportul hidric al organismului rezultă din consumul de fructe și legume proaspete) atunci când nu ți se permite să mănânci hrană solidă
- Sunt excelente surse detoxifiante pe o perioadă de maximum 7-10 zile (când apelăm la perioade de detoxifiere a organisumului prin acordarea unui răgaz sistemului digestiv și organelor care contribuie la tot ce înseamnă digestie și asimilare);
- Pot înlocui micul-dejun în anumite zile, sau o gustare între mese, când timpul nu este cel mai bun prieten al tău;
- Pot constitui o sursă de vitamine, minerale și acizi grași esențiali prin adăugarea unor fructe, legume, semințe etc., ce nu fac parte din hrana ta zilnică și nici nu le-ai introduce vreodată (papaya, mango, avocado, spanac, semințe de cânepă, lapte vegetal etc).
A la long, însă, smoothie-urile nu prezintă doar beneficii, evident. Dacă smoothie-urile devin un stil alimentar preponderent, lucrurile se schimbă, deoarece se poate ajunge la anumite carențe. Și mai e ceva: odată cu maturizarea sistemului digestiv, omul este programat să mestece, pentru că doar așa creierul își primește semnalele de începere a procesului de digestie, cât și a instalării sațietății. Cheia, așadar, stă în echilibru.”
Alexandra Alexandru este specialist în nutriție, editor și coordonator de carte de alimentaţie si nutriţie, autor de articole pe aceeaşi temă (www.alexandra-alexandru.ro).
Ultima modificare martie 4, 2021 3:30 pm