Adevărat sau fals? Dermatologul analizează trendurile virale de îngrijire a pielii de pe TikTok

.

Platformele de socializare au devenit o sursă majoră de informații în ceea ce privește modul în care îți îngrijești pielea. Cu toate acestea, odată cu aceste soluții rapide care te poți scăpa de problemele cu care te confrunți, au apărut și o serie de informații contradictorii.

În acest context, Lavinia Elena Nițu, medic specialist dermatolog, analizează trendurile virale de îngrijire a pielii de pe TikTok și spune care dintre acestea sunt bazate pe informații veridice și care sunt mituri sau informații incorecte.

Vaselina pentru hidratarea tenului

Adevărat. Vaselina este utilă pentru refacerea barierei cutanate, mai ales în anumite patologii precum dermatita atopică, eczemă sau răni. „Aplicată pe ten, aceasta scade pierderile de apă de pe parcursul nopții când bariera pielii este mai permeabilă și crește penetrarea ingredientelor active. Totuși, nu este pentru toată lumea, aceasta poate agrava leziunile de acnee sau rozaceea sau poate produce iritații dacă este folosită ocluziv peste anumite substanțe active.

Sunt multe dermatocosmetice pe piață care conțin vaselină în concentrații ajustate pentru fiecare tip de piele, așa că poate nu e nevoie să o cumpărați pe cea pură, pentru ca cel mai probabil este deja prezenta în rutina zilnică”, spune medicul Lavinia Elena Nițu.

Șervețelele demachiante nu se recomandă

Deși le putem utiliza în cazuri de urgență când este mai bine să le folosim decât să stăm cu machiajul pe față, cum ar fi înainte de a merge la sală sau în călătorii, nu este recomandat să utilizăm zilnic șervetele demachiante. „Acestea nu îndepărtează complet machiajul și sunt agresive cu pielea, ceea ce poate duce la deshidratare și iritații.

Utilizarea lor poate agrava anumite patologii, în special rozaceea și acneea și, în plus, sunt dăunătoare pentru mediu. Cel mai bine este sa folosim un demachiant potrivit tipului de ten și apoi să spălam cu un gel blând de curățare”, susține specialistul.

Plasturii pentru coșuri

Adevărat. Nu vor trata acneea, dar vă pot salva când doriți sa scăpați mai repede de un coș sau pur și simplu nu vă puteți abține din zgândărirea lui si vreți să-l acoperiți pentru a-l face inaccesibil. „Pot fi simple sau cu ingrediente active și, folosite adecvat, pot fi de real ajutor. Totuși, în cazul în care coșurile sunt multe sau apar frecvent, cel mai bine este să consultați un specialist care să prescrie un tratament”, adaugă medicul dermatolog.

Plasturii contra ridurilor

Adevărat. Acestea pot fi utile pentru că împiedică mișcarea musculaturii care este responsabilă de formarea ridurilor și, prin urmare, încetinește agravarea acestora, dar nu vor ameliora semnificativ ridurile deja prezente. „Pot fi folosite complementar toxinei botulinice și procedurilor estetice, pe timpul somnului sau când stați acasă, pentru rezultate de durată.

Pot fi folosite zilnic pentru că nu prezintă riscuri, dar pentru a avea un impact semnificativ asupra îmbătrânirii, contactați medicul dermatolog pentru a discuta și despre celelalte cauze”, mai spune medicul dermatolog Lavinia Elena Nițu.

Gheața folosită când suferi de acnee

Gheața poate ajuta în anumite condiții pentru că scade inflamația locală prin vasoconstricție, reducând altfel durerea, roșeața și edemul de la nivelul nodulilor de acnee și diminuează mâncărimile din anumite patologii. De asemenea, poate ameliora melasma prin reducerea vascularizației de la nivelul pielii.

Deși poate fi folosită pentru calmarea anumitor simptome, această tehnică nu tratează cauza și chiar există riscul de a perturba bariera pielii prin diferența mare de temperatură, dacă este folosită excesiv. Cel mai corect este să vă adresați unui specialist pentru un tratament adecvat al problemei, iar apoi puteți apela la nevoie, în siguranță, la acest remediu.

Gua Sha pentru conturul tenului

Adevărat. Această tehnic poate avea numeroase beneficii. Provine din medicina chinezească, iar efectul anti-aging este explicat prin faptul că masajul produce relaxare musculară, încetinind formarea ridurilor, dar și mentală, stresul fiind unul dintre principalii factori care accelerează îmbătrânirea. „Se pare că masajul în sine crește fluxul sangvin și al factorilor de creștere, poate stimula producția de colagen și crește penetrarea compușilor activi anti-aging din produsele cosmetice.

Poate duce la ameliorarea aspectului ridurilor și la creșterea luminozității pielii, dar nu va face minuni decât în combinație cu alte proceduri. Persoanele care se învinețesc ușor, care suferă de rozacee sau au probleme active de piele, ar trebui să evite această tehnică”, susține medicul dermatolog.

Măștile făcute în casă

Fals. Deși o soluție pentru mulți în aceste zile, acestea nu reprezintă alegerea ideală. „Nu sunt o idee bună pentru că nu putem controla concentrația substanțelor active benefice și nu știm în ce condiții a crescut planta respectivă sau dacă aceasta conține substanțe iritante. Da, poate fi plăcut de realizat pentru unele persoane, dar în niciun caz nu este pentru toată lumea. Nu știm cine poate face o reacție severă de la o mască făcută acasă. În plus, aceste măști au un efect limitat asupra îmbunătățirii calității pielii, sunt costisitoare și consumatoare de timp. Pentru efecte vizibile, folosiți produse cosmetice testate sau medicale cu ingrediente active care se absorb cu ușurință, pe care le puteți aplica zilnic, în siguranță”, mai spune Lavinia Elena Nițu.  

Aparatele care ajută la elimnarea punctelor negre

Fals. „Aceasta tehnică produce mici fisuri la nivelul pielii care vor afecta bariera cutanată și pot provoca iritații, mai ales dacă este folosită în combinație cu anumiți compuși activi din creme. De asemenea, prezintă un mare risc de accidente care pot duce la învinețire său rănire sau se pot sparge vase de sânge.

Mai mult, această tehnică poate agrava anumite patologii și, în plus, efectul nu este de durată. Dacă doriți să vă curățați porii, adresați-vă unui specialist cu experiență pentru realizarea unei proceduri sau pentru prescripția unor produse cu ingrediente active care să curețe porii constant, fără riscuri”, afirmă specialistul.

Citeşte și: Adina Alberts, secretele pentru un păr lung, sănătos, frumos și des. „Cumpărați de la plafar!”

Citeşte și: Studiu: Rutina de îngrijire a tenului, benefică pentru sănătatea noastră mintală. Explicațiile dermatologului

Citeşte și: Mihaela Bilic, despre fructul cu efect antistres care nu trebuie să ne lipsească din meniu. „Calmează și mintea, și apetitul!”

Citeşte și: Cori Grămescu dezvăluie dezavantajele dietelor Rina, Mediteraneană și Dukan: „Te lasă cu o poftă de mâncare greu de controlat”/ Exclusiv

Lingura pe ochi contra inflamației

Parțial adevărat. „Aplicarea unei linguri reci sau a altor lucruri (plasturi cu cofeină sau castraveți) poate avea efect benefic asupra pungilor de sub ochi prin faptul că face o vasoconstricție care diminuează inflamația și ameliorează aspectul, dacă avem grijă să nu producem o degerătură.

Totuși, înainte de a recurge la această soluție, trebuie să verificăm dacă există o cauză, să evaluăm somnul, alimentația și nivelul de hidratare sau să căutam o alergie. Fără sa îndepărtam cauza, acest remediu doar va ameliora pe moment aspectul, dar efectul nu va fi de durată, iar problema se va agrava”, adaugă dermatologul Lavinia Elena Nițu.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare decembrie 12, 2023 4:49 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale