6. Daca te muti intr-o clima mai prielnica poti sa te vindeci.
Raspuns: Numai temporar schimbarea mediului da rezultate si simptomele dispar. Dar dupa un timp ele pot sa reapara la fel sau chiar mai grave ca inainte. Oricum, sa traiesti intr-un mediu cat mai putin poluat si in care substantele la care esti alergic lipsesc poate fi de oarecare folos.
7. Astmaticii n-ar trebui sa faca sport.
Raspuns: Nu neaparat. Sportul cel mai potrivit pentru un asmatic este inotul. Dar e la fel de adevarat ca exercitiile facute in aer uscat si rece pot provoca crize de astm.
8. Astmul nu necesita tratament medical.
Raspuns: Ba da! Exista medicamente „de criza” care usureaza starea de rau astmatic si medicamente „de control” care incearca sa le previna. Tratamentele naturiste, cu anumite plante (trei frati patati, levantica, isop, iarba mare, coada soricelului), acupunctura, presopunctura pot aduce mari imbunatatiri in tinerea in frau a simptomelor. De asemenea, o alimetatie echilibrata, bogata in verdeturi, ceapa si usturoi verde, salata, legume de toate felurile.
Dintre fructe, caisele, strugurii si citricele sunt indicate pentru astmatici. Important este sa tai de pe lista tutunul, alcoolul, cafeaua, ceaiul negru si inghetata. Sunt medici care pun pe seama fumatului pasiv in copilarie sau a fumatului mamei in timpul sarcinii aparitia astmului la copii. De multe ori astmul e asociat cu un sistem imunitar slab, asa ca vitaminele care il intaresc (C, A, E grupul B-urilor) obtinute din alimente naturale sunt oricand binevenite.
Raspuns: Nu, nu dau dependenta, te poti opri din administrarea lor, dar nu e cel mai intelept lucru pe care poti sa-l faci.
10. Cineva cu astm isi poate provoca o criza oricand doreste sa atraga atentia.
Raspuns: Crizele de astm nu pot fi „mimate”. Medicii insisi spun asta. Daca ai avut un coleg sau un frate care atragea toata atentia asupra lui cu crizele sale nu-l banui de „fals”. Bucura-te, mai bine, ca nu erai in locul lui…