Acneea nu dispare odată cu anii adolescenţei. Şi tenul matur poate avea această problemă, mult mai frustrantă când ai trecut de 17 ani. Din fericire, se poate scăpa de ea.
Dr. Victor Clătici, medic specialist dermatovenerolog la clinica Anais, spune că în urmă cu ceva ani rar vedea o pacientă peste 20 de ani cu acnee. Astăzi, asemenea cazuri sunt tot mai dese şi nu trebuie să fii medic ca să-ţi dai seama de asta. Singurul vinovat este stilul nostru de viaţă.
Dieta pentru o piele mai frumoasă
Ne-am obişnuit să asociem dieta corectă cu silueta, iar alimentaţia greşită cu obezitatea. Însă ceea ce mâncăm îşi lasă amprenta şi pe faţa noastră. Ca să ai o piele de invidiat trebuie să ţii o dietă anti-aging şi antiacneică, ne sfătuieşte dr. Ruxandra Pleşea, medic nutriţionist la Diet Center.
Dr. Pleşea ne atrage atenţia că inflamaţia, proces asociat cu multe din bolile soculului nostru – artrita, osteoporoza, diabetul – stă şi la baza acneei. „Acneea este o afecţiune inflamatorie a unităţii pilosebacee caracterizată de o productie crescută de sebum”, spune nutriţionistul. În plus, acneea este strâns legată şi de hiperproducţia hormonilor masculini.
„Astfel, dieta defectuoasă, dezechilibrata, bogată în alimente pro-inflamatorii şi alimente ce stimulează hipersecreţia hormonilor androngeni este în strânsă legătură cu acneea la persoanele predispuse” explică dr. Pleşea.
Soluţia? O dietă sănătoasă, care are efecte anti-aging dar şi antiacneice. Alimentaţia ta trebuie să includă din plin fructe şi legume proaspete, pline de antioxidanţi şi seminţe, peşte şi nuci care conţin omega 3 cu rol antiinflamator.
De asemenea, poţi consuma fără grijă cereale integrale, iaurt, vin roşu ecologic, suc de grepfruit, carne slabă, uleiuri vegetale, ierburi şi mirodenii, cacao, ceai verde şi desigur apă cât mai multă.
Nu ai voie să mănânci: prăjeli, grăsimi saturate şi trans, zahăr, carne roşie, carne procesată, făinoase rafinate. Toate acestea favorizează inflamaţia şi produc radicali liberi care modifică ADN-ul celuleleor normale.
O femeie din cinci suferă de acnee
Dacă în adolescenţă acneea este relativ normală şi trecătoare, neavând un impact major asupra vieţii noatre, la vârstă adultă lucrurile se complică. Dr. Clătici ne atrage atenţia că în segmentul de vârstă 25-40 de ani o femeie din cinci suferă de acnee, această problemă afectând încrederea în sine, viaţa profesională, socială şi intimă.
Dermatologul ne sfătuieşte să atinge tenul cât mai puţin şi să evităm orice îl încarcă excesiv, inclusiv tratamentele cosmetice nerecomandate de dermatolog.
De asemenea, dr. Clătici ne îndeamnă să nu curăţăm pielea excesiv şi să nu facem tratamente după ureche sau doar pentru că au funcţionat în cazul prietenelor. Doar la sfatul dermatologului putem apela la o anumită cremă sau un alt tip de tratament antiacneic.
Important de ştiut este şi că pilulele contraceptive nu au întotdeauna efect antiacneic, deci faci o greşeală dacă începi să le iei doar cu scopul de a alunga petele de pe faţă. Într-adevăr, există unele preparate care au şi efect contraceptiv şi efect antiacneic, dar asta nu înseamnă că orice pilula te va scăpa de acnee.
Când mergi la endocrinolog
Aceasta idee este susţinută şi de dr. Monica Gheorghiu, medic endocrinolog la clinica Anais. Ea spune că tratamentele medicamentoase împotriva acneei se iau numai la indicaţia medicului. Ba mai mult, medicul ne atrage atenţia că tratamentul contraceptiv în sine poate duce la acnee, însoţită de simptome precum oboseala şi îngraşarea.
Acneea de cauză endocrină este de obicei asociată cu o hipersecreţie a hormonilor masculini. Aceasta se întâlneşte de obicei în sindromul ovarelor polichistice, care mai dă şi exces de păr pe corp şi faţă, obezitate, dereglări menstruale, infertilitate.
Dr. Monica Gheorghiu ne atrage atenţia că simpla scădere în greutate poate îmbunătăţi vizibil aspectul tenului. Când este cazul, endocrinologul va stabili un tratament ce amelioarează şi acneea, şi celelalte simptome şi, mai mult, scade riscul de a face diabet de tip II.