Cariile sunt neplăcute, dureroase și uneori chiar provoacă respirație urât mirositoare, iar de vină pentru acestea sunt câteva lucruri care fac parte zilnic din dieta noastră. Află care sunt acestea:
Potrivit medicilor specialiști de la Asociația Americană de Stomatologie, există patru lucruri importante care contribuie la apariția cariilor:
Consumul ridicat de produse bogate în acid fitic, consum ridicat de zahăr procesat, lipsă de minerale din dietă (calciu, magneziu și fosfor) și lipsa vitaminelor A, D, E și K.
Cum determină acidul fitic apariția cariilor
Acidul fitic inhibă mineralele și enzimele găsite în cereale, nuci, semințe și boabe, ceea ce poate creea probleme serioase organismului tău. Pentru că nu mai preparăm mâncărurile ca în urmă cu sute de ani – dospirea aluatului ori fermentare, de exemplu -, acidul fitic creează deficiențe și poate cauza apariția osteoporozei.
80% din fosforul găsit în cerealele integrale este legat de acidul fitic, astfel că nu poate fi absorbit de organism, iar aceste molecule sunt necesare pentru absorbția calciului, magneziului, fierului și zincului, importante pentru sănătatea orală. Astfel, acidul fitic determină apariția cariilor.
Cum scoți acidul fitic din dietă
Pentru că acidul fitic poate cauza atâtea probleme și împiedică absorbția mineralelor necesare organismului, ar trebui îndepărtat din dietă. Ca să eviți cât mai mult substanța, ar trebui să rărești cât mai mult consumul de cereale, produse din soia nefermentate, nuci și boabe (fasole, linte etc.) – acestea pot fi consumate doar după ce au fost germinate, pentru a reduce conținutul de acid fitic.
Mai mult, pentru sănătatea organismului tău, ar trebui să mănânci mai multe produse organice, pentru că cele tratate cu fertilizatori artificiali sunt mult mai bogate în acid fitic, au arătat studiile.
Foto: Shutterstock