Astăzi, 26 ianuarie 2022, a început vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Prima tranșă de vaccinuri pediatrice este de 114.000 de doze.
România începe de miercuri, 26 ianuarie, vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Va fi folosit serul produs de Pfizer-BioNTech, conceput special în doză pediatrică. Acesta a fost conceput pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2.
Ce trebuie să știi despre vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii de 5 – 11 ani
Vaccinarea împotriva COVID-19 se va face cu vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer/ BioNTech, iar doza este de 10 micrograme, la interval de 21 de zile, adică o treime din doza pe care trebuie să o facă un adult.
La nivel național există 220 de cabinete pediatrice unde cei mici pot fi vaccinați. Copiii pot fi programați pe platforma de programare prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. De asemenea, vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice.
Pentru a fi vaccinat un copil cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor. Modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/
Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme, potrivit vaccinare-covid.gov.ro.
Eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani
Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii cu vârste de 5 – 11 ani este necesară pentru că și aceștia riscă să facă forme grave de COVID-19. De asemenea, micuții pot dezvolta complicații la distanță cum ar
fi sindromul inflamator multisistemic.
Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 decât copiii sănătoși.
Este adevărat ca majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și recuperarea este fără sechele. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice.
Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor clinice efectuate până la acest moment.
Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează copiii atât de efectele directe, imediate ale bolii, cât și de efectele pe termen lung. Copiii sunt protejați pentru riscul de spitalizare sau de a dezvolta o formă moderată până la o formă critică de boală, precum și de apariția miocarditei sau a sindromului multiinflamator sistemic.
Vaccinarea împotriva COVID-19 asigură totodată o protecție față de efectele indirecte ale
bolii cum ar fi: transmiterea în comunitate, apariția de noi variante și închiderea școlilor, se arată în documentul menționat mai sus.
Este sigură vaccinarea copiilor de 5 – 11 ani?
Potrivit studiilor, vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii din această categorie de vârstă este sigură. Aceștia pot avea reacții adverse similare cu cele care apar după orice altă vaccinare de rutină, dar care ar trebui să dispară în maxim câteva zile.
Citește și: Speak și Ștefania au COVID-19. „Într-adevăr, suntem pozitivi”
Jason Momoa și Lisa Bonet ar fi divorțat din cauza vaccinului COVID-19
Elton John are COVID-19. Cum se simte artistul
Cum se simte Giulia Anghelescu după vindecarea de COVID-19
În situații foarte rare pot apărea reacții adverse mai grave de tipul reacțiilor alergice severe, miocardită sau pericardită. În SUA, după începerea campaniei de vaccinare la grupa de vârstă 5 – 11 ani, au fost raportate 12 cazuri de miocardită sau de pericardită din 8.674.378 doze administrate.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare ianuarie 26, 2022 11:47 am