Cancerul la sân este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor, iar pericolul mare pe care îl reprezintă a dat naștere multor zvonuri și mituri. Vezi ce informații ar trebui să ignori despre această boală.
Mit: cancerul la sân apare întotdeauna sub forma unui nodul. Adevărul este, însă, că 10% dintre femeile diagnosticate cu această boală nu au noduli, dureri ori alte simptome care să le trimită la medic. În plus, între 80 și 85% dintre nodulii descoperiți sunt benigni. Mergi la medic în momentul în care vezi o schimbare în aspectul sânilor, te dor, sunt sensibili ori sunt calzi la atingere sau dacă ai orice suspiciune că ai putea avea cancer.
Mit: cancerul la sân este genetic
Doar între 5 și 10% dintre cazuri sunt moștenite genetic. Chiar și femeile care au avut în familie cazuri de cancer la sân nu fac boala doar din cauze genetice, ci și din cauza stilului de viață, potrivit Societății Americane de Cancer.
Mit: anticoncepționalele cauzează cancer la sân
Cercetătorii nu au găsit dovezi puternice în aces sens. Unele studii de la jumătatea anilor 90 au arătat că femeile care luat anticoncepționale aveau un risc ușpr mai mare de a face cancer la sân, dar de atunci, medicamentele au fost îmbunătățite și au un conținut mai scăzut de hormoni care favorizează apariția acesei afecțiuni, spun specialiștii.
Mit: femeile cu pieptul mic au un risc mai scăzut de cancer
Adevărul este că mărimea sutienului nu are nicio importanță, când vine vorba de cancerul la sân. Specialiștii susțin că grăsimea și țesutul fibros dau mărimea pieptului, iar aceste trăsături nu au nicio legătură cu cancerul.
Mit: femeile tinere nu fac cancer la sân
Deși boala este mai comună în rândul femeilor aflate la menopauză, cancerul la sân afectează persoanele de orice vârstă. 25% dintre paciente au sub 50 de ani și un risc mai mare de a muri din cauza bolii. Pentru că sânii tinerelor sunt mai denși, nodulii canceroși sunt mai greu de observat la mamografii. Din această cauză este recomandată auto-examinarea după vârsta de 20 de ani.
Mit: sutienul crește riscul de a face cancer la sân
Nu există niciun studiu care să susțină această teorie. Dacă femeile care nu poartă sutien fac cancer mai rar, se datorează faptului că sunt mai slabe. Obezitatea crește riscul de a dezvolta această boală.
Mit: dacă bei dintr-o sticlă de plastic, poți face cancer la sân
Acest zvon a pornit de la faptul că dioxina, o toxină asociată cu numeroase probleme de sănătate, inclusiv cancer la sân, se scurge în apa aflată în sticle de plastic, în momentul în care sticla stă la temperaturi ridicate. Cercetările arată, însă, că plasticul nu conține dioxină, iar razele soarelui nu sunt destul de puternice să le creeze.
Mit: mamografiile exclud existența cancerului la sân
Mamografiile oferă cea mai bună metodă de detectare a acestei boli, însă cercetătorii susțin că nu întotdeauna rezultatele sunt concludente. Numeroase studii au arătat că nu reușesc să descopere cancerul în cazul a 20% dintre femeile care nu au simptome. Auto-examinează-te regulat și fii atentă la orice schimbare care apare la aspectul sânilor tăi.
Foto Shutterstock.