7 lucruri pe care nu le știi despre ceasul tău biologic

.

Ceasul biologic sau ritmul circadian reprezintă procesele biochimice, fiziologice și comportamentale ale unei persoane, ce au loc în 24 de ore. Află 7 lucruri pe care sigur nu le știai despre ceasul tău biologic.
Cercetătorii nu știu, încă, totul despre ceasul biologic, însă informațiile constatate până acum nu sunt deloc de ignorat.

Lumina artificială îți dă peste cap ceasul biologic

Lumina artificială, care provine de la veioză, televizor ori telefon, îți poate păcăli creierul că trebuie să stea treaz și îl agită. Cercetătorii susțin că tehnologia ne-a dat peste cap ritmul natural, făcându-ne să ne culcăm mult mai târziu, potrivit huffingtonpost.com.

Un ritm circadian dereglat afectează fertilitatea

Femeile care vor să rămână însărcinate ori sunt pe cale să devină mame trebuie să fie foarte atente la ceasul lor biologic și să stea departe de lumina artificială, care îl poate deregla. Cercetările au arătat că producția de melatonină, stimulată de un ritm circadian normal și inhibată de lumina artificială, protejează ovulele de stres, datorită puterii sale antioxidante.

Dormitul în natură resetează ceasul biologic

Îți poți regla ceasul biologic eliminând orice sursă de energie din dormitor. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Colorado a arătat că o săptămână petrecută în natură a reglat ritmul circadian al indivizilor, pentru că au fost expuși doar luminii naturale.

Unele gene sunt date peste cap de dereglările de somn

Unele gene care operează asupra ceasului biologic controlează totul, de la temperatura corpului, la nivelul de zahăr  din sânge și schimbările de atitudine. Un studiu a arătat că atunci când indivizii nu au mai dormit cât obișnuiau să o facă, aceste gene s-au dereglat, iar oamenii au început să se simtă obosiți și slăbiți.

O parte dintre aceste gene afectează sistemul imunitar

Atunci când nu dormi destul, îți dai peste cap și sistemul imunitar. Cercetătorii au observat, în urma unor studii pe animale, că anumite gene care luptă împotriva bacteriilor și virușilor sunt controlate de ritmul circadian.

Bolnavii de depresie au probleme cu somnul din cauza unui ritm circadian defect

Un studiu din 2013 a comparat creierele donatorilor de organe cu o sănătate psihică bună cu cele ale unor persoane care sufereau de depresie în momentul decesului. Activitatea genelor din creierul celor deprimați era deviată de la ritmul circadian, aceștia dormind în momente greșite din timpul zilei și având un somn neliniștit.

Fructele și legumele au ritm circadian

Un studiu din 2013 a arătat că și fructele și legumele au un ceas biologic care funcționează și după ce au fost culese. Cercetătorii au observat chiar că răspund la mediul înconjurător în care se află pentru câteva zile și că pot folosi lumina, pentru a le stimula să producă antioxidanți la anumite momente ale zilei.

    
Vedete din Romania Vedete internationale