7 băuturi care te ajută să-ți păstrezi vitalitatea un timp îndelungat

.

Teama de bătrânețe este una cât se poate de firească, la fel cum este încercarea continuă de a preveni efectele îmbătrânirii asupra sănătății și frumuseții tale. Sportul, reducerea stresului prin diverse tehnici de relaxare, dar și produsele cosmetice anti-îmbătrânire sunt doar câteva din lucrurile pe care le poți face zilnic pentru a menține un aspect tânăr.

Însă una din modalitățile cele mai simple prin care poți încerca să-ți păstrezi tinerețea este alimentația sănătoasă. Pe lângă consumul anumitor fructe și legume, următoarele băuturi au nu doar efecte anti-îmbătrânire, ci și alte beneficii neașteptate pentru sănătatea ta.

Cafeaua

Deși cafeina – substanța psihoactivă regăsită în cafea – poate fi considerată un drog, cafeaua rămâne pentru mulți băutura fără de care nu-și pot începe ziua. Deși cafeina poate perturba somnul și provoca hipertensiune, cafeaua are și efecte benefice asupra metabolismului și funcțiilor creierului; printre acestea se numără ajutorul dat în prevenirea unor boli specifice vârstei înaintate, precum demență și Alzheimer.

Un studiu publicat recent în European Journal of Cancer Prevention arată cum cafeaua poate ajuta la prevenirea cancerului de piele non-melanom.

Ceaiul verde

Deși ceaiurile au la rândul lor o cantitate de cafeină deloc neglijabilă, mulți le consideră o alternativă bună pentru ceștile zilnice de cafea. Ceaiul verde în special este bogat în polifenoli, un tip de antioxidanți foarte important pentru reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea circulației sângelui.

Astfel, băutura te poate ajuta să previi bolile inimii și diabetul de tip 2. Un studiu realizat la Universitatea din Uppsala arată cum ceaiurile pot schimba codul genetic al corpului, interacționând cu metabolizarea estrogenului.

Vinul roșu

Pe lângă faptul că este una dintre primele băuturi alcoolice făcute de oameni, vinul de calitate consumat cu moderație poate avea și efecte benefice asupra organismului. Poate cele mai ușor de observat sunt însă beneficiile aduse de vinul roșu.

Licoarea rubinie conține o cantitate importantă de antioxidanți, printre care se numără polifenolii, flavonoidele și taninurile; cele din urmă au un rol important în prevenirea deteriorării celulelor organismului. Însă poate substanța conținută de vinul roșu care a stârnit cel mai mult interesul cercetătorilor este resveratrolul, un antioxidant polifenol care poate îmbunătății circulația sângelui, reduce nivelul de colesterol rău și poate proteja celulele creierului de boli precum depresie sau Alzheimer.

Sucul de aloe vera

Probabil cunoști deja o parte din efectele miraculoase pe care aloe vera le are în vindecarea și întreținerea pielii. Este poate mai puțin cunoscut faptul că, și consumată sub formă de suc, aloe vera poate aduce beneficii similare.

Planta conține o cantitate importantă a principalelor vitamine antioxidante: A, C și E. În plus, un studiu publicat în Annals of Dermatology arată cum consumul de aloe vera ajută la reducerea ridurilor și îmbunătățește elasticitatea pielii.

Sucul de rodii

În ultimii ani, rodiile au devenit mai populare nu doar datorită gustului lor, ci și mulțumită numeroaselor benefecii pe care le aduc sănătății. Iar dacă mâncatul fructelor ți se pare un proces anevoios, atunci poți compensa prin includerea sucului în alimentația ta.

Sucul de rodii este o sursă importantă de vitamina C, care stimulează producția de colagen a pielii. De asemenea, un studiu spaniol citat de Huffington Post arată cum sucul de rodii poate avea un rol în încetinirea îmbătrânirii ADN-ului.

Sucul de sfeclă

Orice părere ai avea despre gustul acestei legume, un studiu din 2011 publicat în jurnalul Nitric Oxide a arătat cum nitrații conținuți pot fi benefici pentru circulația sângelui. Mai mult, consumul regulat de alimente naturale care conțin nitrați poate stimula circulația sângelui în lobul frontal al creierului, ajutând astfel de la prevenirea unor boli mintale asociate cu bătrânețea, precum demența.

Un alt efect anti-îmbătrânire pe care îl poate avea consumul sucului de sfeclă este reducerea apariției ridurilor, datorită conținutului bogat de antioxidanți și acid folic.

Apa

Da, acest element fără de care viața ar fi imposibilă poate fi și un mod eficient prin care poți lupta cu efectele îmbătrânirii. Fiind cea mai bună metodă de a-ți menține întreg corpul hidratat, apa te va ajuta să previi uscarea pielii și, deci, îmbătrânirea ei prematură.

Tot apa te ajută să elimini o mare parte din toxinele din organism, așa că, înainte de a introduce oricare din băuturile de mai sus în alimentația ta, asigură-te că bei cel puțin opt pahare de apă pe zi.

(P) Articol realizat in colaborare cu Mega Image.

Sursă foto: Shutterstock.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale