7 alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai colesterolul mărit. Cu ce le poți înlocui

.

Ai o dietă sănătoasă, dar medicul spune că ai colesterolul mărit. Cum se poate acest lucru? Ei bine, mai mulți factori duc la creșterea colesterolului total, inclusiv genetica, stilul de viață și alegerile alimentare. Consumul de cereale integrale și legume face parte din dieta sănătoasă pentru inimă pentru persoanele cu colesterol ridicat. Cu toate acestea, unele dintre celelalte alegeri alimentare pot contribui la creșterea numărului de colesterol, în special colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate joasă), adesea numit colesterol „rău”. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți dacă ai colesterol mărit.

Alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai colesterolul mărit

Ficatul tău produce colesterol, care este folosit pentru a sintetiza hormoni, a produce vitamine și a construi membranele celulare. Unii oameni produc prea mult colesterol sau consumă alimente care cresc colesterolul din sânge, ceea ce duce la un nivel ridicat de colesterol în sânge.

Alimentele pe care le consumi pot avea un impact direct asupra nivelului de colesterol. De exemplu, alimentele bogate în grăsimi saturate pot crește nivelul de colesterol LDL. În schimb, alimentele bogate în fibre solubile, cum ar fi ovăzul și leguminoasele, pot ajuta la scăderea colesterolului LDL.

Care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți atunci când ai colesterolul mărit.

Citește și: Mihaela Bilic, despre beneficiile consumului de cafea: „Te protejează de toate maladiile degenerative”

Citește și: Avantajele și dezavantajele micilor la grătar. Carmen Brumă: „Sunt o sursă foarte bună de proteine!”

Bacon

Cărnurile grase și foarte procesate, precum bacon-ul, fac ravagii asupra nivelului de colesterol, deoarece sunt bogate în grăsimi saturate. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea aportului de grăsimi saturate la mai puțin de 6% din calorii, sau aproximativ 13 grame pe zi într-o dietă de 2.000 de calorii. Două felii medii de bacon gătit au aproximativ 2 grame de grăsimi saturate, sau 15% din limita zilnică.

Fasolea poate fi o completare grozavă la micul dejun în loc de bacon.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos a fost promovat ca o grăsime bună pentru coacere sau prăjire. Cu toate acestea, dacă ai colesterolul ridicat, ar trebui să eviți acest ulei tropical.

Potrivit experților, uleiul de cocos este alcătuit din grăsimi saturate, cele care duc la mărirea colesterolului rău.

O revizuire din 2020 publicată în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii a constatat că consumul de ulei de cocos crește semnificativ colesterolul LDL în comparație cu uleiurile vegetale, care au mai puține grăsimi saturate.

Poți înlocui uleiul de cocos cu ulei de măscline extravirgin pentru a susține nivelurile sănătoase de colesterol.

Băuturi cu zahăr

Consumul de cantități excesive de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi suc și băuturi din fructe, este asociat cu dislipidemie, cantități anormale de colesterol și trigliceride în sânge.

Aceste băuturi pline de zahăr pot fi înlocuite cu ușurință cu ceai cu gheață neîndulcit sau apă plată.

Citește și: 5 tipuri de ceai care te ajută să arzi grăsimea de pe abdomen

Citește și: Mihaela Bilic, despre importanța consumului de roșii: „Nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară”

Cârnați

Cârnații sunt o altă carne procesată, bogată în grăsimi, pe care ar trebui să o limitezi dacă ai colesterolul ridicat.

Asigură-te că citești eticheta produsului și selectează cârnați cu mai puține grăsimi și sodiu și cu ingrediente cât mai naturale.

Pizza congelată

Pizza congelată este un alt aliment făcut cu grăsimi nesănătoase care cresc colesterolul. O porție de pizza cu brânză congelată are 8.5 grame de grăsimi saturate, reprezentând 65% din limita zilnică. Adăugarea oricărui tip de carne grasă, cum ar fi cârnații sau pepperoni, înseamnă și mai multe grăsimi saturate.

Poți face pizza la tine acasă sau o poți înlocui cu cât mai multe fructe, legume sau cereale integrale.

Unt

Untul nu este tocmai bun atunci când ai colesterolul ridicat. Este un produs lactat bogat în grăsimi, cu 7,3 grame de grăsimi saturate per lingură.

Medicii nutriționiști recomandă schimbarea „grăsimilor nesănătoase cu ulei de măsline și avocado pentru a reduce colesterolul LDL”.

Popcorn la microunde

Popcornul este o cereală integrală și o alegere sănătoasă pentru gustare. Cu excepția cazului în care preferi ca floricele să fie untoase și sărate. Popcornul cu aromă de unt conține grăsimi hidrogenate, care sunt uleiuri vegetale transformate în grăsimi care rămân solide la temperatura camerei. Transformarea uleiului vegetal într-o grăsime solidă îl face foarte asemănător cu grăsimea marmorată din carne, plină de grăsimi saturate nesănătoase.

În loc de popcorn la microunde poți alege floricele făcute la ceaun, pe care să le asezonezi cu ierburi și condimente, după bunul plac. Trei căni de floricele de porumb au zero grăsimi saturate și mai mult de 3 grame de fibre.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare mai 17, 2024 5:03 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale