Lipsa educației sexuale în rândul tinerilor determină creșterea numărului de infecții cu transmitere sexuală și a numărului de sarcini în rândul adolescentelor. Redacția Unica a selectat cele mai bune programe extracuriculare de educație sexuală care au loc în prezent în diferite comunități din lume.
India – promovarea unor atitudini sănătoase pe tema identităților și rolurilor de gen
Educația sexuală este un subiect controversat în India, cu toate că rata natalității în rândul minorelor și cea a abuzurilor sexuale sunt extrem ridicate în societatea indiană actuală. În 2014, un fost ministru al sănătății a declarat că ar trebui interzisă, pentru că ar putea influența negativ tinerii, ar promova promiscuitatea, ar incuraja atitudini sexuale iresponsabile și ar ofensa valorile poporului indian.
În acest context, fundația YP a dezvoltat un proiect progresiv de educație non-formală pentru adolescenți și tineri, în cadrul căruia aceștia învață despre egalitate de gen, diversitate sexuală și consimțământ. Proiectul este implementat la scară națională și presupune 14 cursuri de educație non-formală prin tehnici artistice și role-play, pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani. Manak Matiyani, directorul fundației, spune că temele prioritare abordate în activitățile pe care le coordonează sunt diversitatea orientărilor sexuale, importanța consimțământului și demontarea miturilor asociate sexualității: „În timpul atelierele noastre, le cerem tinerilor să joace roluri de gen, de exemplu să imite comportamentul fetelor atunci când se joacă. De obicei, copiii joacă rolurile în funcție de stereotipurile din societate pe care le-au asimilat. Îi întrebăm dacă fetele se comportă așa și în realitate și apoi vorbim despre sursele stereotipurilor și despre soluții să prevenim situațiile în care acestea ne dictează cum să fim și cum să ne comportăm în prezența celorlalți.”
Nicaragua – emanciparea fetelor prin educația băieților
Violența împotriva femeii și maternitatea în rândul adolescentelor sunt două fenomene extrem de răspândite în Nicaragua. Cu toate acestea, în prezent, educația sexuală nu figurează printre obiectele de studiu în școli. Singurele cursuri despre sexualitate la care au acces tinerii din Nicaragua fac parte din programul “Atitudinile sexiste și tradiționale influențează negativ tinerele“, coordonat de organizația Plan Internațional, în peste 70 de țări din întrega lume. Cursurile sunt adresate în exclusivitate băieților cu vârste între 15 și 19 ani, care învață despre violență domestică și egalitate de șanse prin intermediul atelierelor, dezbaterilor și jocurilor de rol.
În Kyrgystan, educația sexuală continuă să fie un subiect tabu și, cu toate că a fost inclusă în programa școlară, ratele infecțiilor cu transmitere sexuală și ale sarcinilor la adolescente ating cote alarmante. Costul ridicat al contraceptivelor, lipsa de încredere în eficiența lor, cât și convingerile religioase determină tinerii să nu le folosească. Tinerii din Kyrgyzstan au, în schimb, acces la niște cursuri organizate printr-un program dezvoltat de Planned Parenthood Federation și sunt susținute de sute de voluntari în școli, sub forma unor grupuri de dezbatere pe teme asociate sarcinii și contracepției.
Orientul Mijlociu – cursuri de educație sexuală online
În Orientul Mijlociu există foarte puține programe pe tema educației sexuale pentru adolescenți, însă tinerii găsesc surse de informație prin platformele online. Karaz este una dintre ele, a fost construită de Ashraf Abumaraq și oferă informații și sfaturi despre relații și intimitate: “Am văzut efectele lipsei de educație sexuală. De exemplu, o tânără care nu a primit informații despre contracepție, a venit să ceară ajutor unui consilier marital și a spus – < Am 25 de ani și șase copii, vă rog, cum pot opri asta?>. Inițial website-ul a stârnit reacții critice și mulți au încercat să obțină interzicerea lui. Au circulat și bârfe despre mine, că intenționez să deschid un sex shop. Lucrurile s-au conturat abia după șase luni, iar astâzi, comunități din Palestina, Maroc, Tunisia și Algeria sprijină platforma Karaz și o promovează la rândul lor către tineri și adolescenți.“
Potrivit raportului Education As a Vaccine (Eva), în Nigeria una din trei tinere cu vârsta de 18 ani este însărcinată sau a născut deja cel puțin o dată. Adolescenții primesc în școală o educație bazată pe principiul abstinenței și nu au acces la informații despre contracepție, consimțământ, egalitate de gen sau drepturi LGBT.
Organizația Eva a pus bazele programului MyQuestion, prin care tinerii pot cere informații legate de sex, sub anonimat, prin SMS, telefon sau social media, la orice oră. Serviciul pune la dispoziție 7 specialiști care răspund la întrebări despre sex, contracepție, menstruație și relații și este foarte popular în rândul tinerilor. Conform statisticilor comunicate de organizație, în fiecare lună se primesc între 12.000 și 15.000 de întrebări de la adolescenți. “De multe ori, profesorii evită să vorbească cu tinerii pe subiecte care îi fac să se simtă inconfortabil. Ce încercăm noi este să creștem gradul de conștientizare despre faptul că educația sexuală și drepturile omului sunt tematici interconectate.”, a spus Akinfaderin-Agarau, reprezentant al organizației Eva.
Guatemala
Lucrătorii sociali și activiștii din Guatemala dezvoltă de ani de zile inițiative pentru promovarea importanței educației sexuale în rândul adolescenților. Lipsa accesului la contraceptive, lipsa educației pentru sănătate reproductivă și creșterea numărului de abuzuri sexuale asupra adolescentelor au generat în ultimii ani o rată a natalității foarte ridicată în rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Ana lucia Ramazzini, trainer pe tema sexualității, sociolog și activist pentru drepturile femeilor, spune că educația sexuală nu poate fi eficientă atât timp cât ea nu se face dintr-o perspectivă feministă care să abordeze și teme precum hărțuirea, consimțământul și egalitatea dintre femei și bărbați. Activista atrage atenția că educația sexuală trebuie să demonteze ideologia locală conform căreia unicul rol al femeilor ar fi acela de a fi mame, să combată violența de gen și să învețe tinerii cum să identifice un abuz. În 2013, ministerul sănătății a susținut un program desfășurat în 9 regiuni rurale din Guatemala, unde accesul la informații despre sănătate reproductivă și contracepție este extrem de redus. Zece organizații non-guvernamentale au fost implicate într-o campanie națională pentru educație sexuală și au coordonat proiecte care au avut ca focus educarea tinerilor pe teme legate de planificare familală și egalitate de gen și consilierea tinerelor pentru creșterea stimei de sine și conștientizarea controlului pe care îl au asupra corpurilor lor.