Perioada 20-26 ianuarie marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, o boală silenţioasă, dar cu inimaginabil de multe victime.
În aceste zile, cele mai multe fundaţii vor să tragă un semnal de alarmă asupra ratei mortalităţii destul de ridicate, cauzată de cancerul de col uterin. Iar Fundaţia Renaşterea anunţă că România se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de victime ale acestei boli necruţoare: şase femei mor în fiecare zi în ţara noastră.
Lipsa de informare este unul dintre motivele pentru care cancerul de col uterin face asemenea ravagii în România. Virusul responsabil de boală este HPV (Human Papilloma Virus), însă doar unele tulpini, mai exact 16 şi 18, sunt cele cu adevărat dăunătoare. Cancerul provocat de aceste tulpini nu apare doar la nivelul colului uterin, ci poate apărea şi în gât – după ce ai contractat virusul făcând sex oral.
Pentru a preveni, a ţine sub control sau chiar a lupta împotriva cancerului de col uterin trebuie să mergi anual la medicul ginecolog pentru testul Babeş-Papanicolau. Din nou, prea puţine merg la doctor să îşi facă acest test, tocmai pentru că nu ştiu ce presupune un astfel de control. Mamele ar trebui să-şi înveţe fiicele să meargă la doctor încă de la începutul vieţii sexuale şi cum să se protejeze împotriva bolilor şi sarcinilor nedorite. Foto: Shutterstock