5 trucuri verificate care te vor ajuta să mănânci mai sănătos, în 2018

.

Dacă vrei să ai succes în 2018 și să te bucuri mai mult de viață, ar trebui să ai grijă înainte de toate la ce pui pe farfurie.

Doar o alimentație sănătoasă și echilibrată te poate ajuta să fii în formă și să realizezi tot ce ți-ai propus. Lucrurile nu vor fi însă în regulă dacă nu vei reuși să te și bucuri de fiecare masă. Așa că parte dintre alimentele savuroase vor rămâne pe masă.  

De fapt, un studiu realizat de experți australieni în nutriție arată că înlocuirea a doar 25% dintre alimentele nesănătoase cu unele care fac bine organismului te va ajuta să reduci cu 21% cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic. În plus, vei reduce și numărul de kilocalorii cu aproape 5%.

Iată care sunt cele mai eficiente 5 trucuri care te vor ajută să îți creezi o alimentație care să fie deopotrivă savuroasă și sănătoasă:

  1. Adaugă semințe binefăcătoare în fiecare salată

Preparatele tale vor fi cu siguranță mai hrănitoare, mai gustoase și mai sănătoase dacă le îmbogățești cu diverse tipuri de semințe.

Consumul de semințe de in îți va aduce cele mai importante beneficii, Aceste semințe contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului de tip 2. De asemenea, consumul acestor semințe fără gluten dar bogate în antioxidanți îmbunătățește sănătatea pielii și a părului. Carol cel Mare, întemeietorul Franței și al Germaniei, dăduse chiar o lege prin care își obliga supușii să le consume.

Alte semințe pe care merită să le adaugi în preparatele tale sunt cele de: dovleac, rodie, cânepă, floarea soarelui, chia și susan.

  1.    Alege doar mâncărurile sănătoase care îți plac

Dacă renunți la mâncărurile tale preferate în favoarea unora insipide, șansele să reușești să treci la o alimentație sănătoasă sunt destul de mici. O demonstrează un studiu realizat de cercetători de la Hankamer School of Business din cadrul Universității americane Baylor.

„Mult mai ușor ar fi să gândești astfel: nu eviți mâncărurile nesănătoase ci pur și simplu le alegi pe cele sănătoase pentru că îți plac mai mult. Spre exemplu, înainte să mănânci o felie de tort cu ciocolată, bucură-te de un castron mare de căpșune fără zahăr. După câteva minute, e aproape sigur că nu vei mai simți nevoie de tort”, apreciază Meredith David, coordonatoarea studiului.

  1. Înlocuiește băuturile carbogazoase cu apă

Cercetătorii americani au făcut o descoperire importantă în 2017. Potrivit acestora,  înlocuirea unei doze de suc carbogazos cu un pahar cu apă scade riscul de instalare a obezității și a diabetului de tip 2 cu până la 25%.

Indicat ar fi să limitezi la aproximativ 100 ml pe zi și cantitatea de suc natural de fructe pe care o consumi. Cu toate că sucurile stoarse din fructe sunt mult mai sănătoase decât băuturile carbogazoase, au și ele conținut ridicat de zahăr. Iar acesta, consumat în exces, îmbolnăvește.

  1. Mănâncă întâi legumele

Câtă vreme nu consumi suficiente legume, riști să te îmbolnăvești de diabet de tip 2 și chiar de unele tipuri de cancer. Din fericire, există soluții pentru a-ți crește apetitul pentru legume.

„Studiile au arătat că mănânci mai puține legume atunci când ai de ales între ele și alte alimente mai gustoase de pe farfurie. Dar dacă pui pe farfurie doar legumele și le servești ca aperitiv, cu siguranță că le vei mânca pe toate”, spune Traci Mann, asistenta la Universitatea din Minnesota și autoare a studiului Secrete din laboratorul mâncatului.

Mann a studiat tehnica servitului legumelor înaintea celorlalte alimente la copii de vârstă preșcolară și școlară și a observat ca funcționează. De aceea, cercetătoarea crede că li se poate aplica și adulților.

„Fă-ți o salată și mănâncă-o înainte să pui orice altceva pe masă. Nu doar că în acest fel vei mânca mai multe legume, dar vei consuma mai puține alimente pe durata restului mesei, iar numărul de calorii consumate va scădea”, spune Traci Mann.

  1. Renunță la carne o zi pe săptămână

Un studiu publicat în Journal of American Medical Association arată că înlocuirea proteinelor de natură animale cu cele de origine vegetală e benefică. Mai exact, scade riscul de deces cauzat, în special, de boli de inimă.

Indicat ar fi, deci, să comanzi, măcar o zi pe săptămână burgerul vegetal în locul celui cu carne tocată. Sau alege o salată și o supă fără carne. Sau poate reușești să gătești pastele și felurile cu bază de legume atât de bine încât să nu simți lipsa  gustului cărnii.  

Ai nevoie de o alimentație sănătoasă, dacă vrei să fii în forma pe tot parcursul anului. O poți obține fără să te înfometezi și fără să renunți la alimentele savuroase. Care sunt cele mai eficiente metode de a mânca sănătos și totodată gustos poți afla citind materialul de mai sus.

Sursa foto: Shutterstock

 

    
Vedete din Romania Vedete internationale