Măcar odată ai fost și tu în situația în care chiar trebuia să te concentrezi asupra deadline-urilor de la birou, asupra copiilor sau activităților care te relazeaxă, dar exista un impediment greu de ignorat. Simțeai o durere ciudată pe care nu o puteai explica, deși îți doreai mult acest lucru. Poate a apărut în mod spontan sau te-ai mai confruntat cu ea și în trecut. Indiferent de circumstanțe, nu ignora următoarele semne și discută deschis cu medicul tău.
Contextul este foarte important în acest caz. Dacă este o durere de cap sporadică, intermitentă, care nu îți cauzează un disconfort ridicat, poți să amâni vizita la spital. Însă dacă vorbim despre o durere fulgerătoare pe care o poți caracteriza ca fiind cea mai insuportabilă de până acum, ia acest lucru în serios și sună-ți medicul. Poate fi vorba de o hemoragie cerebrală sau de un accident vascular. Vârsta este un aspect fundamental. Dacă observi că durerea este diferită de ceea ce ai experimentat până acum, că este din ce în ce mai puternică sau că te împiedică în realizarea activităților uzuale, nu mai aștepta!
Pierderea bruscă a auzului
Cele mai comune cauze nu ridică semne de întrebare: ar putea fi vorba de apa acumulată în canalul auditiv după duș sau de existența dopurilor de ceară. Dacă elimini aceste posibilități și problema persistă, ar putea fi vorba de o situație mult mai serioasă: o tumoare a nervului auditiv, un semn al sclerozei multiple sau al unui atac cerebral. Acestea sunt scenarii extreme pe care este bine să le ai în vedere, însă nu intra în panică. Șansele existenței unor astfel de afecțiuni sunt reduse. Sună-ți medicul, descrie-i ce simți și lasă-l să decidă ce este mai bine de făcut.
Balonare și durere abdominală
În situația în care cântarul nu indică faptul că ai luat în greutate, dar blugii preferați nu se mai închid așa cum trebuie, ia atitudine. Dacă balonarea este însoțită de o durere acută în partea de mijloc a abdomenului, atunci s-ar putea să te confrunți cu un ulcer gastric. Durerea în partea dreaptă jos, însoțită de febră, poate indica apendicită. Atrage atenția unui specialist cu privire la aceste simptome, deoarece intensitatea lor poate crește și duce la complicații care pot fi evitate.
Senzația de amețeală nu reprezintă un motiv major de îngrijorare. Ar putea însemna că ești deshidratată sau că urechea internă este afectată și provoacă, în cele din urmă, vertij (impresia că totul se învârte în jurul tău). Nu uita să consumi acei doi litri de apă pe zi. Însă, în cazul în care amețeala este însoțită de orice formă de sângerare, atunci ar fi necesar să nu ignori situația. Amețeala care se agravează simțitor atunci când îți întorci capul dintr-o parte în alta nu este vertij. Este posibil ca aceasta să aibă la bază o cauză neurologică. Un alt scenariu plauzibil este că, după un traumatism cranian, ești predispusă unor amețeli mai frecvente. Nu trebuie să aștepți să treacă de la sine.
Probleme bruște de vedere si concentrare
Probabil știi deja acest lucru, dar nu este o problemă să mai citești din nou un asemenea sfat: nu ignora sub nicio formă simptomele care se manifestă ca scurte momente de slăbiciune, pierderea vederii sau a capacității de articulare a cuvintelor. Clinic vorbind, poate fi vorba de un atac cerebral. Este infinit mai bine și recomandat să ai o atitudine proactivă, de prevenție, decât să suferi pe termen lung.
Nu orice simplă durere sau înțepătură trebuie să te alerteze sau să te facă să iei în calcul cele mai negre scenarii posibile. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să minimalizezi importanța unor indicii evidente sau să nu dai crezare propriului corp. Acesta îți va da semnale, fii atentă la ele! Medicul tău este mereu gata să te ajute.